„Đavolji Crv“ – životinja koja živi na najdubljim mjestima

„Đavolji Crv“ – životinja koja živi na najdubljim mjestima

„Đavolji Crv“, vrsta koja je evoluirala da podnese velike temperature i pritiske, je pronađena miljama ispod zemlje.

Nova vrsta nematoda – pod imenom „Halicephalobus mephisto“ – nagovještava da postoji nova i jako bogata biosfera pod našim nogama.

Prije pronalaska znakova o ovim crvima na dubini od 3.6 kilometara  , vjerovalo se da nematode ne žive ispod dubine od nekoliko metara. To se trvdilo isključivo za mikrobe – organizmi koji, kako stvari stoje, predstavljaju hranu 0.5 milimetara dugim crvima.

„Iako se čini da su to jako malo dimenzije, meni je kao da sam pronašao kita. Ova bića su milion puta veća od bakterija kojima se hrane“, tvrdi koautor studije Tulis Onstot (Tulis Onstot), mikrobiologičar sa Univerziteta „Princeton“.

Crv je pronađen u dubinama rudnika zlata u Južnoj Africi. Međutim, tim nije bio siguran da li je crv donijet od strana rudara ili je izašao iz kamena.

Da bi to otkrili, istraživači su godinu dana kopali duboko u rudniku u potrazi za venama vode, uzimajući uzorke i iz tih uzoraka filtrirajući nematode. Pretraženo je otprilike 31.582 litara vode dok crv nije pronađen.

Šta više, tim je pronašao dokaze da crvi obitavaju tu već hiljadama godina. Starost vode u kojoj su obitavali crvi je procijenjena između 3.000 i 12.000 godina – što ukazuje da su se te životinje razvile na tim temperaturama i pritiscima.

Onstot se nada da će ovaj pronalazak biti inspiracija u potrazi za kompleksnim oblicima života na najekstremnijim mjestima.

reference: www.nationalgeographic.com