Dugoročni porast nivoa mora više desetina metara

Dugoročni porast nivoa mora više desetina metara

Još jedna u nizu zloslutnih, ali i neodređenih, a često i kontradiktornih prognoza uticaja globalnog zagrijavanja na planetu stiže od Michaela Le Pagea, jednog od urednika svjetski poznatog časopisa New Scientist. Le Page je sumirao različita istraživanja o nivou emisija CO2 i ostalih stakleničkih gasova, porastu temperature i brzini topljena polarnog leda i fokusirao se na uticaj svega navedenog na očekivani porast nivoa mora.

Vođen činjenicom da se Zemlja nalazi u fazi izlaska iz ledenog doba i da će temperatura zasigurno rasti, čak i bez dodatnog čovjekovog štetnog uticaja, Le Page je analizirao podatke iz zadnjih pola miliona godina i došao do zaista šokantnih otkrića: u periodima kada je prosječna temperatura bila 1° C viša nego sada, nivoi mora su bili veći za oko 5 metara; kada je temperatura bila samo 2° veća, nivoi mora su bili veći za 25 m! Trenutne analize predviđaju porast mora za 1m do kraja 21. vijeka.

Dugoročno, brzinu porasta temperature je nemoguće precizno odrediti, ali je sasvim sigurno da će posljedice biti jako ozbiljne i da će naši potomci za nekoliko hiljada godina živjeti u svijetu s drastično izmijenjenom geografijom.