Durban 2011. – do kada će svijet odugovlačiti s novim klimatskim sporazumom?

Durban 2011. – do kada će svijet odugovlačiti s novim klimatskim sporazumom?

Vlade najbogatijih svjetskih zemalja odustaju od sastavljanja novog sporazuma o klimatskim promjenama koji bi, kako je ranije najavljivano, stupio na snagu još ovog desetljeća.

Nevjerojatno, ali manjak suvisle koordinirane akcije na polju klimatskih promjena čini se da vladajuće mnogo ne zabrinjava. Iako će takvo nereagiranje požnjeti potencijalno katastrofalne posljedice za okoliš, raste potpora nepotpisivanju novog sporazuma o smanjenju emisije štetnih plinova u atomosferu.

Sada je definitivno poznato da se nikakav službeni klimatski sporazum ne može očekivati prije 2015. godine. Čak i u tom (najboljem slučaju), takav sporazum stupio bi na snagu tek oko 2020. Ovakvo zavlačenje samo je dio dvadesetogodišnjih mučnih pregovora najvećih svjetskih država zagađivača da smanje emisije stakleničkih plinova. Iako znanstvenici, ekonomisti i neprofitni sektor već godinama snažno pozivaju na akciju i bore se protiv prevladavajućeg manjka iste, čini se da se stvari ni u narednih pet do deset godina neće promijeniti.

Naime, nakon propalih pregovora u Kopenhagenu 2009. godine, vlade najbogatijih dogovorile su da će novi sporazum biti potpisan 2012. godine. Radi se, naime, o iznimno važnom datumu, između ostaloga i zbog činjenice da krajem sljedeće godine ističe poznati Protokol iz Kyota, jedini internacionalni pravno obvezujući dokument koji zemljama potpisnicama ograničava količinu emisije stakleničkih plinova.

Tužna je činjenica da Velika Britanija, Europska unija, Japan, SAD i ostale bogate zemlje ujedinjeno nastoje odgoditi ikakav formalni dogovor po pitanju klimatskih promjena, a još je tužnija potpora koju pri tome imaju u Ujedinjenim narodima. Danas, naime, započinje UN-ov klimatski summit u južnoafričkom gradu Durbanu, u kojem se, prema nekim nagađanjima, za naš planet neće dogoditi ama baš ništa pozitivno.

Više o summitu pročitajte ovdje.

---

Preuzet sa partnerskog portala biologija.com.hr