Gavrani komuniciraju međusobno putem gestikulacija

Gavrani komuniciraju međusobno putem gestikulacija

Prije nego što nauče pričati, bebe koriste gestikulacije za komuniciranje: osjećaji poput „skloni to“, „pogledaj me“ ili „spusti me“ se mogu jasno staviti do znanja bez upotrebe riječi. Čimpanze se također služe gestikulacijama, isticanjem određenih tačaka gdje bi voljeli da ih se počeše ili njeguje. Za ove simbolične gestikulacije se vjeruje da su prethodnici samom jeziku. Sada, istraživači su primjetili gavrane kako također koriste gestikulacije, prvi ne – primati koji to čine.

U intervalu od preko dvije godine, istraživači su posmatrali gavrane kako kupe kamenje, mahovinu, i druge nejestive tvari u svoje kljunove, te ih pokazuju ili nude drugim pticama, najčešće onima suprotnog spola. Druga vrana, zauzvrat, najčešće odgovori pozitivnom interakcijom sa pticom koja pokazuje gestikulacije.

I druge ptice koriste poklone prilikom udvaranja, ali u ovome slučaju ptice nisu donosile mahovine ili kamenje primaocu; ti objekti nisu imali svrhu poput građenja gnijezda, kao što većina tih darova ima, i čini se da su korišteni isključivo za obraćanje pažnje i iniciranje interakcije.

Gavrani, zajedno sa vranama, svrakama i čavkama spadaju u porodicu „corvidae“ – izrazito pametna skupina ptica koja pokazuje nekoliko sofisticiranih sposobnosti, poput prepoznavanja ljudskih lica, pravljenja i korištenja alata, čak i određenu vrstu kivnosti.

Međutim, prema drugim istraživačima to još uvijek ne znači da komuniciraju putem simboličnih gesta. Prema njima, ono što liči na simboličnu gestu može biti samo dio obreda parenja – instinktivno ponašanje vođeno hormonima – ili samo jednostavniji oblik komunikacije.

reference: www.discovermagazine.com