Globalno zatopljenje ide prema 3,5 stepena Celzijusa

Globalno zatopljenje ide prema 3,5 stepena Celzijusa

Na Konferenciji o klimatskim promjenama koja se održava u Durbanu stručnjaci su rekli da bi se zbog globalnog zatopljenja i sve intenzivnijeg ispuštanja stakleničkih gasova, temperatura na našoj planeti mogla povećati za 3,5 Celzijevih stepeni.

Na prošlogodišnjoj UN-ovoj Konferenciji o klimatskim promjenama održanoj u Cancunu zaključeno je da mora doći do smanjenja ispuštanja stakleničkih gasova koji bi omogućili da se porast svjetske temperature zadrži ispod 2 Celzijeva stepena, koliko je ona iznosila prije početke industrijske revolucije.

No s obzirom na sve veće i sve brže ispuštanje stakleničkih gasova, vlade više nemaju dovoljno vremena za ostvarenje postavljenih zadaća i nisu u stanju porast temperature zadržati ispod dva Celzijeva stepena, rečeno je na marginama UN-ove konferencije o klimatskim promjenama.

Nastojanja da se povećanje temperature, odnosno efekt stakleničkih gasova smanji bit će vrlo teška i iznimno skupa, zaključila je skupina naučnika koja je provela istraživanje o ispuštanju stakleničkih gasova za kompanije Climate Analytics i Ecofys.

Postizanje sveobuhvatnog klimatskog sporazuma "trenutno je možda izvan dosega", smatra glavni sekretar UN-a Ban Ki-moon, pošto su Kina i Indija blokirale europske planove o pregovorima o novom sporazumu koji bi obvezao sve potpisnice da se pridržavaju obećanja o smanjenju zagađenja.

Europske smjernice prema novom sporazumu koji bi stupio na snagu nakon 2020. središnja je tema pregovora 194 sudionice UN-ove konferencije.

---

Hina