Na 10 km dubine otkrivene goleme amebe

Na 10 km dubine otkrivene goleme amebe

Naučnici su na dnu Marijanske brazde na dubinama većim od 10 kilometara otkrili golema jednoćelijska stvorenja koja su se prilagodila životu bez svjetla pod velikim pritiskom.

Ovi giganti dubina, nazvani ksenofiofore, spužvolika su bića koja se poput ameba sastoje samo od jedne ćelije. U julu su ih pronašli članovi ekspedicije iz Scripps Institution of Oceanography u La Jolli u Kaliforniji.

Životinje dosežu veličinu od čak deset centimetara i spadaju u najveće poznate jednoćelijske organizme. Oceanografkinja Lisa Levin kaže da su ksenofiofore jedna od samo nekoliko grupa organizama koji žive isključivo u dubokim morima.

'Ako su neka stvorenja prilagođena životu u morskim dubinama, onda su to svakako ksenofiofore', rekla je Levin.

Kada su morske protozoe prvi put otkrivene 1889. godine, naučnici su ih smatrali spužvama. Međutim, dalje studije pokazale su da je zapravo riječ o vrlo krhkim jednoćelijskim stvorenjima. Zbog ekstremne osjetljivosti nemoguće ih je transportovati i istraživati u laboratorijima. Važne su kao hrana i pokretači sedimenata što ih čini značajnim dijelom ekosistema.

Neobična bića snimljena su dubinskim kamerama koje je razvilo društvo National Geographic. Kamere su zaštićene debelim staklima otpornim na visoki pritisak i opremljene mamcima koji privlače dubinska stvorenja poput meduza.

'Duboko more je najveći biom (skup ekosistema) na Zemlji i sadrži dobar dio bioraznolikosti planeta, međutim, za sada je slabo opisan', objasnila je Levin.

Dosad je pronađeno 40-ak vrsta ksenofiofora. Razvijaju se u različitim oblicima – neke su nalik na diskove, a druge na cvjetove ili salate. Često ih se može naći u velikim grupama od čak 2.000 na kvadratnom metru. Izlučuju gustu sluz koja se taloži na tlu. Hrane se slično kao amebe – tako da obujme hranu svojevrsnim nožicama pseudopodijima. Izgrađene su od organskih tvari prožetih cjevčicama.

Na nedavno objavljenom snimku istraživanja vidi se i dosad najdublji zabilježeni kadar meduze.

  --- tportal.hr