Najveći krater na Zemlji otkriven ispod Antarktika

Najveći krater na Zemlji otkriven ispod Antarktika

Istraživanje antarktičkog leda otkrilo je krater prečnika 500 kilometara, oko 2 kilometra ispod leda, za koji se pretpostavlja da je mjesto udara asteroida. Prema NASA-inim proračunima, da bi napravio ovako veliki krater, asteroid je morao biti širok blizu 50 kilometara, a posljedice takvog udara bile bi katastrofalne. Sumnja se da je upravo taj asteroid pokrenuo raspadanje superkontinenta Gondwane.

Datiranjem kratera, njegova starost je procijenjena na oko 250 miliona godina. Iako za sada nije objavljena direktna povezanost, starost kratera se poklapa sa najgorim poznatim masovnim izumiranjem živih vrsta u istoriji Zemlje. Događaj poznat kao P-Tr izumiranje (na granici između geoloških perioda Permija i Trijasa), ponekad nazvan i 'veliko izumiranje', trajao je skoro 20 miliona godina i odgovoran je za izumiranje 96% tadašnjih morskih vrsta i 70% kopnenih kičmenjaka. Jedino je poznato izumiranje koje je pogodilo i insekte i izbrisalo oko 57% rodova.

Ovo je ubjedljivo najveći krater otkriven na Zemlji. Drugi po veličini je skoro tri puta manji (170 kilometara širine) krater Chicxulub koji je posljedica udara objekta širine 10 kilometara. Ovaj udar odgovoran je za izumiranje dinosaura.