Otkriven misteriozni oblik života u dubokom moru

Otkriven misteriozni oblik života u dubokom moru

Naučnici sa Instituta za Okeanografiju Univerziteta u San Dijegu su identificirali gigantske amebe na jednoj od najdubljih lokacija na Zemlji – lokacija u Pacifiku pod imenom „Mariana Trench“.

Tokom poduhvata u Julu 2011. istraživači i inženjeri Nacionalne Geografije su uspjeli neometano poslati nekoliko uređaja, opremljeni sa digitalnim videom i svjetlima, da pretraže dosada ne istražena  područja i dokumentiraju postojanje organizma pod imenom „Xenophyophore“, jednoćelijski oblik života koji obitava isključivo u okruženju dubokog mora.

Ovi organizmi su prepoznatljivi po svojoj veličini – individualne ćelije često prekorače dužinu od 10 cm -  te po svojoj ulozi domaćina za cijeli niz različitih organizama.

Naučnici tvrde kako su ovi organizmi najveći postojeći jednoćelijski oblik života. Nedavne studije pokazuju da upijanjem određene količine vode, ovi organizmi mogu primiti velike koncentracije olova, uranijuma i žive, te su time jako vjerovatno otporni na jake doze teških metala.

Isto tako, prilagođeni su životu u mraku, na niskim temperaturama i visokim pritiscima dubokog mora.  Prema istraživačima, Xenopyophore - e su samo vrh ledenog brijega što se tiče raznovrsnosti života u dubokom moru.

---

Reference: www.earthsky.org; www.physorg.com