Pod morem otkriven dio nestalog kontinenta

Pod morem otkriven dio nestalog kontinenta

U Indijskom okeanu pronađeni su veliki dijelovi potonulog kopna koje je vjerojatno u vrijeme dinosaurusa pripadalo kontinentu Gondvana, objavili su naučnici.

Dva velika fragmenta, tzv. mikrokontinenti, vjerojatno su ostaci golemog superkontinenta koji su sačinjavali Indija, Antarktika i Australija. Pronađene zaravni ukupne površine Zapadne Virginije, koje se prostiru na oko 1600 km zapadno od Pertha u Australiji, kartografi su poznavali i ranije i nazivali Zlatnim zmajem. Međutim, o njihovoj prirodi i porijeklu nije se znalo gotovo ništa.

U nastojanju da popuni rupe u znanju međunarodni tim stručnjaka nedavno je snimio morsko dno i pribavio uzorke tla s dubina od oko 2.500 metara. Rezultati su bili veliko iznenađenje. Naime, umjesto da u uzorcima pronađu uobičajene morske bazaltne stijene, stručnjaci su otkrili granit, gnajs i pješčanik koji su karakteristični za kontinentalne krajeve. Morska geofizičarka Joanne Whittaker ističe da su neki uzorci čak sadržavali fosile životinja. 'Prilično je jasno da su ove dvije zaravni manji dijelovi Gondvane koji su preostali nakon što se Indija udaljila od Australije', rekla je Whittaker. Načnici su u početku mislili da platoi imaju ravne vrhove, što bi bio znak da su dovoljno dugo bili iznad površine mora da ih erozije pretvore u ravnice. Međutim, prikupljanje kartografskih podataka otkrilo je da su puni uzvisina čije najviše točke dosežu udaljenosti od 1000 do 2500 metara od površine mora. To pak znači da se u odnosu na okolna područja i bezdane neki vrhunci uzdižu i do 4.600 metara uvis.

Među fosilima pronađeni su morski beskralježnjaci karakteristični za plitke vode, ali i životinje koje su svojevremeno mogle nastanjivati kopnena područja. Odgovore na brojna preostala pitanja trebale bi dati analize fosila i materijala te njihove usporedbe s nalazima iz okolnih područja kao što je primjerice zapadna Australija.

O odvajanju Gondvane i formiranju indijskog potkontinenta prije nekih 130 milijuna godina danas se zna vrlo malo. Neka pitanja vjerojatno nikada neće biti odgovorena jer se dio Gondvane koji je danas Indija sudario s Azijom. 'U Indiji odgovarajuće je kamenje vjerojatno zbijeno do neprepoznatljivosti negdje u Himalaji', rekla je Whittaker.

  --- tportal.hr