Porijeklo života: Megaorganizam

Porijeklo života: Megaorganizam

Mnogo truda se uložilo posljednjih godina da se otkrije porijeklo organske materije, sa mnogo špekulacija o tome gdje i kako se pojavila prvobitna molekula „života“. Na žalost, dokazi o takvom životu su davno nestali prije nego što su istraživači bili u mogućnosti razumijeti nastanak.

U tu svrhu je Majkl Maršal (Micheal Marshall), u članku objavljenom u magazinu „New Scientist“,  zaokružio pravac razmišljanja o „megaorganizmu“, organizmu za koji naučnici misle da je postojao prije 2.9 milijardi godina i koji se raspao na tri glavna dijela, gdje je svaki od dijelova uzrokovao postojanje tri glavna tipa života trenutno u egzistenciji na planeti.

Maršal je pričao sa Gustafo Kaetano – Anolesom (Gustavo Caetano - Anolles) sa Univerziteta u Ilinoisu, jednim od vodećih autoriteta o megaorganizmu zvanom LUCA (Last Universal Ancestor – Posljednji zajednički predak), koji predlaže da su višećelijski organizmi punili oceane i živjeli u vidu jedne cjeline, gdje su pojedinačne ćelije radije razmjenjivale korisne informacije međusobno umjesto da se takmiče jedna s drugom. U određenom trenutku, tvrdi Anoles, LUCA se podijelio na tri različite grupe organizama: bakterije, archaea i eukariote.

Za određivanje sastava LUCA-e, Anoles izučava moderne proteine – vodeći se pretpostavkom da bi, ukoliko se nađe jedan, ili više njih, koji je zajednički svim modernim životnim oblicima, vjerovatnoća o postojanju LUCA organizma bi bila velika, pošto se osnovne strukture većine proteina jako malo mijenjaju s vremenom čak iako njihova genetska struktura to čini. Anoles je pronašao da je 5 – 11 % proteina koje je proučavao univerzalno, od čega slijedi pretpostavka da su vjerovatno bili prisutni u LUCA-i.

Ono što se, međutim, najviše ističe u zajedničkom radu mnogih istraživača je pretpostavka da su ćelija ovog organizma radije dijelile informacije umjesto da se takmiče međusobno, što se jako razlikuje od načina funkcioniranja velikog dijela biološkog svijeta danas.

---

reference: www.physorg.com