Razotkrivanje misterije simbioze životinja i bakterija

Razotkrivanje misterije simbioze životinja i bakterija

 

Pješčano dno priobalnih dijelova mora na prvi pogled izgleda pusto medjutim izmedju zrnca pijeska se krije veoma raznovrsan živi svijet. Pored bakterija i protozoa, mnoge životinjske vrste nastanjuju takva staništa te je neke vrste moguće naći jedinu tu. Jedan od čudnih stanovnika ovog staništa jeste i Paracatenula, nekoliko milimetara dugačak crv koji se može naći u tropskim vodama.

Ovaj crvić je tema istraživačkog projekta sa prof. Jörg Ott-om na čelu sa Odsjeka za biologiju mora sa Univerziteta u Beču. Paracatenula je interesantan jer nema usta i probavni trakt i bilo je  misteriozno po samom otkriću vrste ranih 1970-tih, kako se takav crv može hraniti. Odgovor na pitanje je došao neočekivano: pronadjen je divovski crv koji je nastanjivao vrela podvodna izvorišta, po konstrukciji jednak Paracatenula-u - bez usta i probavnog trakta. Živio je u simbiozi sa intercelulcanim bakterijama koje su oksidirale reducirana sumporna jedinjenja. Energiju dobijenu ovom hemijskom reakcijom su simbioti koristili da anorganski karbon pretvore u biomasu - baš kao što biljke rade uz pomoć sunčeve svjetlosti.  Usljed velike aktivnosti i produkcije simbiota, njihov domačin može preuzeti sve hranjive sastojke.

Mnoge životinje iz drugih taksonomskih jedinica žive u sličnim simbiotksim zajednicama.

Jedno od najvećih iznenađenja ovog istraživanja jeste da su simbioti Paracatenula zaista sumpor-oksidirajuće bakterije ali su one Alfa-proteobakterije. Iz ove klase dolaze drugi važni intercelularni simbioti. Interesantni podaci istraživanja su ti da bakterije simbioti koji žive u ćelijama bakteriocitama, čine 50% sveukupnog tkiva, što je daleko veći procenat od bilo koje druge poznate simbioze životinja i bakterija.

Simbioza Paracatenula-Riegeria je stara 500 miliona godina što je čini najstarijom poznatom simbiotskom zajednicom životinja i bakterija.

 

Reference: http://www.univie.ac.at/en/