Skrivena moć mahovine

Skrivena moć mahovine

Naučnici sa Univerziteta u Kembridžu su izlagali prototip koji demonstrira način na koji biološki sagorive ćelije mogu prikupljati energiju iz biljaka.

Iako vrtlari mahovinu tretiraju kao štetočinu, istraživači diljem svijeta proučavaju način na koji se mahovina, alge i bilje mogu koristiti kao obnovljivi izvori energije.

Tim dizajnera i istraživača je prikazao prototip tehnologije u razvoju, pod nazivom „biofotovoltaici (BPV)“, koja koristi prirodne procese fotosinteze za proizvodnju električne energije.

Iako tek u fazi razvoja, BPV pokazuje veliki potencijal za napajanje malih uređaja kao što su digitalni satovi. Privlačnost BPV-a leži u mogućnosti da se koristi prirodni proces koji se dešava svuda oko nas . Fotosinteze se odigrava kada biljke pretvaraju karbon – dioksid iz atmosfere u organske spojeve koristeći sunčevu energiju. Bilje koriste ove organske spojeve za rast.

Prilikom fotosinteze u mahovini, u zemlju se oslobodi određena količina ovih organskih spojeva koji u sebi sadrže simbiozne bakterije. Bakterije zatim razlažu ove spojeve, koji su im potrebni za preživljavanje, što za posljedicu ima pojavljivanje nus – proizvoda koji u sebi sadrže elektrone. Prototip stola mahovine, napravljen od tima sa Kembridža, zatim hvata te elektrone u cilju proizvodnju električne struje.

Iako razvojni tim naglašava kako je ovo tehnologija koja se tek razvija, gledajući u budućnost, moguće primjene BPV – a također uključuju solarne ploče, električne centrale i generatore.