5.5 miliona besplatnih štednih sijalica – Zimbabwe

5.5 miliona besplatnih štednih sijalica – Zimbabwe

Resor vlade Zimbabwea zajedno sa lokalnim tijelima zaduženim za proizvodnju i distribuciju električne energije su osigurali 5.5 miliona besplatnih fluorescentnih sijalica,a sve u cilju smanjenja potrošnje električne energije.

"Dajemo kompaktne fluorescente štedne sijalice besplatno u zamjenu za stare sijalice sa užarenom niti koje ćemo naknadno uništavati" istakao je Fullard Gwasira, glasnogovornik Zimbabwe Electricity Supply Authority (ZESA). "Ovo je direktna reakcija na smanjenje opterečenja kučnog budžeta naših građana".

Gwasira je istakao da će štedne sijalice u vrijednosti od 12 miliona dolara biti distribuirane krajem godine i da će ovaj potez uštediti 200MW električne energije. I pored bojazni o nuspojave štednih sijalica na zdravlje zbog merkurija u svom sastavu, naglasio je da "ukoliko se koriste pravnilno, nema bojazni po zdravlje".

Također, ZESA uvodi i novi sistem paušalnog plačanja električne energije. Inače, Zimbabwe se bori sa stabilnim snabdjevanjem električnom energijom svojih građana što rezultira padom sistema i prestankom snabdjevanja elektičnom energijom u nekim slučajevim u trajanju i po 10 sati.

Mjesečne potrebe Zimbabwea su 2200MW - u svojim elektranama je u mogučnosti proizvesti svega 1300MW dok se ostatak uvozi iz Demokratske republike Kongo.