Dionice Facebooka precijenjene

Dionice Facebooka precijenjene

Bivši urednik TechCruncha Michael Arrington javlja kako ulagači više nisu previše zainteresirani za dionice najveće svjetske društvene mreže.

Prošlosedmična aukcija dionica Facebooka održana putem servisa sekundarnog tržišta SecondMarket je završila nakon što niti jedan ulagač nije bio spreman platiti traženu cijenu od 33.91 dolar po dionici. I dok su do nedavno neki ulagači bili spremni kupiti dionice Facebooka po suludim cijenama, čini se da to više nije slučaj.

U ovom trenutku Facebook na sekundarnim tržištima (mjesta gdje dioničari mogu slobodno prodavati svoje dionice) ima vrijednost od oko 70 do 80 milijardi dolara.

No, već mjesecima Facebookova procijenjena vrijednost nije doživjela veće promjene.

Problem se vjerojatno ne krije u Facebookovim poslovnim rezultatima, jer prema posljednim informacijama kompanija Marka Zuckerberga do kraja će godine probiti planirane 4 milijarde dolara ukupnih prihoda.

Arrington sugerira kako je možda riječ o reakciji privatnih ulagača na članak koji se pojavio u Wall Street Journalu i izazvao popriličnu kontroverzu u Silicijskoj dolini. WSJ-ov novinar Pui-Wing Tam u podužem tekstu ukratko iznosi teoriju o povlačenju kapitala iz ulaganja u brzorastuće internet kompanije.

Wing Tam tako piše kako sve više američkih startupova teško dolazi do kapitala velikih venture capital fondova koji se kriju iza uspona najvećih igrača američke internet industrije poput Facebooka, Zynge, Groupona i drugih.

Wing Tam nije otkrio “toplu vodu”.

Već se duže vremena šuška o neracionalnim vrednovanjima poslovanja najvećih svjetskih internet kompanija nove generacije čija procijenjena vrijednost i dalje u najvećoj mjeri ovisi o “mogućnostima” i “potencijalima”, a ne o stvarnim poslovnim i financijskim podacima.

Da li je ova neuspjela aukcija Facebookovih dionica tek početak – uskoro ćemo vidjeti…

--

bljesak.info