Dva Amerikanca dobitnici Nobela za ekonomiju

Dva Amerikanca dobitnici Nobela za ekonomiju

Dva američka naučnika Thomas Sargent i Christopher Sims dobitnici su Nobelove nagrade za ekonomiju 2011. godine. Nagrađeni su za "empirijska istraživanja uzroka i efekata u makroekonomiji"

Dva američka naučnika Sargent i Sims predano su proučavali kako ekonomska politika poput dizanja kamata i rezanja poreza utiče na makroekonomske varijable kao što su bruto domaći proizvod i inflacija, piše BBC.  Thomas Sargent, 68-godišnji je profesor ekonomije na Univerzitetu u New Yorku.

Christopher Sims, također ima 68 godina te radi kao profesor ekonomije i bankarstva na Univerzitetu Princeton. "Mislim da će metode koje smo razvili Tom i ja biti nužne za izlazak iz haosa u kojem se sada nalazimo", rekao je profesor Sims prilikom dodjele nagrada. Podsjetimo, Peter Diamond, Dale Mortensen i Christopher Pissarides prošlogodišnji sudobitnici Nobelove nagrade za svoj rad na temu kako različite ekonomske politike utječu na poslove i plate. Thomas Sargent i Christopher Sims dobitnici su Nobelove nagrade za ekonomiju 2011. godine. Nagrađeni su za "empirijska istraživanja uzroka i efekata u makroekonomiji".

---

danas.net.hr