Ekonomija Oktobarfest-a

Ekonomija Oktobarfest-a

Dok se SAD i Japan bore za pronalazak rješenja za minimiziranje rizika deflacije, Njemci koriste svoje već 200 godina patentirano rješenje. Pivo. Mnogo piva.  Prema ekonomskom stručnjaku UniCredit-a Munich, Alexander Koch-u, inflacija Oktobarfesta gledano kroz logistku je sljedeča: za litru piva i pola pečenog pileta morat ćete izdvojiti 3.3% više sredstava nego prošle godine.

Ovaj iznos je u velikom mjeri prevazišao ECB-ovih 2% ciljane inflacije Euro zone. Tradicionalni 178 Oktobarfest počinje u subotu i bez sumnje, prema istraživanjima i anketama, bit će veoma dobro posjećen. Cijene piva su već usaglašene na oko 9 EUR po litri što je u svakom slučaju skuplje u odnosu na prošlu godinu. Još uvijek je prilično nejasno kakav uticaj će imati eskalacija krize u južnoj Evropi i Irskoj. Ipak, uzmimo u obzir da je na Oktobarfestu samo 2% posjeticala iz Irske. Generalno, uspjeh Oktobarfesta počiva na samoj Njemačkoj, posebno Bavarskoj koja čini 70% veselih lica festa. S te strane ekonomija Oktobarfesta izgleda prilično dobro posebno ako se uzme u obzir prošlogodišnja rekordna količina popijenog piva od 7 miliona litira.

U svom radu Koch je istakao "da uprokoj ekonomskoj situaciji i stanju koje vlada, na osnovu prethodnog iskustva, mentaliteta posjetilaca Oktobarfesta, potražnja za dobrima koja se nude na festu neće biti oskudna".

Ovo također može biti dobra godina i za predsjednika ECB, Jean-Claude Trichet čiji osmogodišnji mandat ističe na dan završetka festa te može stići na voz da se pridruži slavlju.

U svakom slučaju, ukoliko se odlučite da posjetite Oktobarfest ove godine, pripremite pozamašnu svotu eurića.