Lajkuj me molim te!

Lajkuj me molim te!

Opšte poznato je da korištenje socijalnih medija pri promociji vaše kompanije ili vašeg proizvoda može biti izuzetno snažan i efektan marketing. Međutim, trebate uvijek imati na umu jednu stvar: ljudi koji vas prate na socijalnim medijima mogu biti i tvorci i destruktori vašeg brenda.

Istraživanje provedeno od strane ExactTarget i CoTweet na 1500 osoba daje podatak da 39% osoba na Facebook-u koji su lajkali određeni sadržaj ili postali fan određenog brenda su to uradili da bi javno iskazali svoj stav prema brendu ili iskazali svoje odobravanje ili podršku za isti. S druge strane, korisnici Twittera prate određeni brend u najvećoj mjeri da bi ostvarili interakciju i kontakt sa njim dok je procenat korisnika Facebook-a koji su naveli ovaj razlog dosta manji : 13%.

Twitteraši, pristalice određenog brenda će daleko više biti uključeni u podizanje reputacije određenog brenda online - putem blogova, twittova i sl. Istraživanje je pokazalo da skoro 72% twitteraša barem jednom mjesečno postavlja članak na blogove, 70% ostavlja komentare na blogovima, 61% napišu barem jednu recenziju proizvoda mjesečno dok 61% komentariše na portalima.  Ustrajnost Facebook fanova na ovom polju je nešto manja.

---

Referenca: http://www.entrepreneur.com