MOL i ČEZ grade termoelektranu

MOL i ČEZ grade termoelektranu

MOL-ČEZ European Power Hungary (MCEPH), zajednička kompanija MOL grupe i ČEZ-a je potpisala ugovor s kompanijom Tecnicas Reunidas o gradnji plinske termoelektrane s kominovanim ciklusom (CCGT) u Százhalombatti. Uz to, kompanija je sklopila s kompanija Siemens dugoročni sporazum o uslugama za termoelektranu.

Planirano ulaganje odnosi se na izgradnju kombinovane plinske termoelektrane u rafineriji Duna u vlasništvu MOL Grupe u Mađarskoj, s instaliranom snagom od 860 MW. Termoelektrana će biti opremljena najmodernijom tehnologijom za proizvodnju energije s visokom učinkovitošću i najnižim graničnim troškovima. MCEPH posjeduje sve dozvole potrebne za početak izgradnje.

Prva faza ulaganja treba početi u oktobru 2011, dok se očekuje da bi druga faza, izgradnja – podložna naknadnim odlukama MOL-a i ČEZ-a o ulaganju – trebala započeti do kraja prve polovine sljedeće godine. Prema planovima, termoelektrana bi trebala započeti s komercijalnim radom u prvom tromjesečju 2015. godine. Ukupni trošak ulaganja iznosi oko 600 miliona eura, što je oko 15% niže u poređenju s prvobitnim očekivanjima u izvedbenoj studiji uslijed stvarnih nižih troškova.

Predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe Zsolt Hernádi rekao je: „Drago mi je da je MOL grupa, nakon tri godine napornog rada, napravila velik korak u provođenju svoje regionalne strategije budući da ćemo biti u mogućnosti ući na izuzetno privlačno mađarsko i regionalno tržište električnom energijom od 2015. , u čemu vidimo velik potencijal za rast. Očekuje se da će moderna kombinovana plinska termoelektrana dugoročno osigurati konkurentnu prednost i energetsko poslovanje sa stabilnim povratom ulaganja. Osim toga, bit ćemo u mogućnosti dodatno povećati sigurnost snabdijevanja rafinerije Duna koja je već prepoznata kao jedna od najučinkovitijih rafinerija u Evropi. Potpisivanje ugovora dokazuje ne samo da je stvaranje strateškog saveza između MOL-a i ČEZ-a bio pravi izbor, već i da smo, usprkos utjecajima privredne krize, predani ulaganju u dobre poslovne prilike u Mađarskoj. Provođenje ovog ulaganja stvorit će oko 1000 novih radnih mjesta u Mađarskoj.“

        Ulaganje u termoelektranu rezultat je strateške saradnje između MOL-a i ČEZ-a ostvarene 2007. godine, saopšteno je iz MOL-a

---

energetika-net.com