Nafta i plemeniti metali padaju bez kočnice, sigurno ulaganje je dolar

Nafta i plemeniti metali padaju bez kočnice, sigurno ulaganje je dolar

Ulagači su oprezni jer će se danas u njemačkom parlamentu glasati o povećanju mogućnosti fonda za finansijsku stabilizaciju kako bi se efikasnije borilo protiv dužničke krize.

Na azijskim su berzama cijene dionica jutros pale jer su obnovljena strahovanja ulagača da će nemogućnost dogovora oko rješavanja dužničke krize u eurozoni dovesti do nove financijske krize i recesije.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju i Australiji pale između 0,1 i 1 posto.Južnokorejski Kospi indeks porastao je, pak, 2 posto, dok se u Hong Kongu danas ne radi. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 0,8 posto. Ulagači su oprezni jer će se danas u njemačkom parlamentu glasovati o povećanju mogućnosti fonda za financijsku stabilizaciju kako bi se učinkovitije borilo protiv dužničke krize.

Početkom sedmice cijene su dionica snažno rasle zahvaljujući vijestima o različitim prijedlozima za rješavanje krize. No, posljednjih dana stižu vijesti o nesuglasicama unutar eurozone. Njemačka kacelarka Angela Merkel kazala je da bi možda trebalo ponovno pregovarati o uvjetima drugog paketa pomoći Grčkoj. Nekoliko članica eurozone smatra da bi banke trebale podnijeti veće gubitke na grčkim obveznicama, no Francuska i Europska središnja banka tome se protive.

„Uspon cijena početkom sedmice poticale su vijesti o niz planova za rješavanje dužničke krize, no stvarnost je da će put do dogovora biti puno teži. Čini se da su razdoblja optimizma na tržištu puno kraća, a pesimizma puno duža“, kaže David Land, analitičar u tvrtki CMC Markets. Zbog strahovanja ulagača da će europska dužnička kriza prerasti u novu financijsku krizu, sličnu onoj iz 2008. godine, te da će najveće svjetske privredne sile ponovno uroniti u recesiju, izazvala su pad cijena sirovina. Nakon što je jučer potonula za gotovo 4 posto, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku pala za daljnjih 30-ak centi, na 80,90 dolara po barelu. Oštro posljednjih dana padaju i cijene drugih sirovina te plemenitih metala, zbog čega su pod najvećim pritiskom dionice u rudarskom i energetskom sektoru. Zbog nesigurnosti na tržištima, ulagači se okreću sigurnijim investicijama, kao što je dolar.

Jutros je na valutnim tržištima dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao daljnjih 0,2 posto. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 76,45 na 76,55 jena. U odnosu na europsku valutu dolar je oslabio, pa je cijena eura porasla s jučerašnjih 1,3575 na 1,3610 dolara. Prema japanskoj valuti kurs eura porastao je, pak, s jučerašnjih 103,80 na 104,20 jena, dok se prema švicarskoj valuti i dalje kreće iznad 1,22 franka.

--

Referenca: SEEbiz.net