Prezaduženi Grci se okreću Suncu

Prezaduženi Grci se okreću Suncu

Grčka je predstavila obiman plan razvoja solarne energetike sa ciljem da do sredine ovog vijeka postane vodeći proizvođač i izvoznik solarne energije u Evropi.

Prezadužena Grčka za taj plan treba u inostranstvu da nabavi 20 milijardi eura. "Projekat Helios" prezentovao je na energetskoj konferenciji u Hamburgu grčki ministar energetike Jorgos Papakonstantinu.

Projekat predviđa da se do 2020. godine snaga fotovoltaičkih elektrana u Grčkoj poveća na 2,2 gigavata, sa sadašnjih skromnih 206 megavata. Do sredine vijeka snaga treba da dostigne deset gigavata, navelo je ministarstvo energetike.

"Grčka ima 300 sunčanih dana godišnje, što je za oko 50% više sunčevog zračenja nego u Njemačkoj, koja je svjetski lider u fotovoltaici", rekao je ministar. Grčka se nalazi u teškoj dužničkoj krizi i dubokoj privrednoj recesiji, a ekonomisti nemaju mnogo nade, da će se i pored pozamašne međunarodne finansijske pomoći, uskoro izvući iz krize. Osim turizma, jedna od malo pogodnosti nekonkurente grčke privrede, bi mogla da bude upravo solarana energija. Solarnu energiju bi Grčka morala da izvozi na tržište koje bi prihvatilo njenu visoku cenu, a to znači Njemačko. Kada bi zemlja sama trošila solarnu energiju njeni problemi bi se, s obzirom na nekoliku puta višu cijenu u odnosu na uobičajene izvore i neophodnost velikih dotacija, još više produbili. Neke evropske zemlje, na čelu sa Španijom, zbog toga su, sa izbijanjem finansijske krize, ograničili podršku razvoju solarne energije. Ideju da se Grčka iskoristi kao teritorija za proizvodnju čiste energije za Njemačku objavio je u junu njemački ministar finansija Volfgang Šojble. Prošlog mjeseca o projektu Helios razgovarala je u Atini delegacija njemačkih vladinih službenika i industrijalaca. Njemačkoj će u narednim godinama očajnički biti potrebni novi izvori, jer je odlučila da odustane od nuklearne energije. Prema grčkoj prezentaciji, već danas je moguće prenijeti iz Grčke do srednje Evrope električnu energiju iz kapaciteta do 2,5 gigavata. Plan bi, prema vladi, trebalo da finansiraju strani investitori. Vlada im obećava iznajmljivanje državnog zemljišta neopterećenog administrativnim i pravnim problemima. Najveća prepreka razvoju obnovljivih izvora i uopšte poslovanju u Grčkoj je birokratija.

---

Referenca: http://www.b92.net