Proizvođači luksuznih automobila snižavaju cijene da zadrže prodaju

Proizvođači luksuznih automobila snižavaju cijene da zadrže prodaju

Prodavači robnih marki Daimler, BMW i Audi smanjili su cijenu pojedinih modela i do 20 posto u Kini kako bi zadržali prodaju na dosadašnjoj razini, na tržištu na kojem se potražnja u posljednja tri mjeseca počela hladiti, prenijele su agencije.

Kina se svrstala među zemlje u kojima se sve više traže luksuzni, skuplji automobili, ali prodaja je posljednjih mjeseci počela opadati, što je prinudilo proizvođače automobila da drastično smanjuju cijene jednog broja modela.

U Pekingu, prodajni saloni BMW-a nude seriju 3 vozila jeftinije za 19 posto, dok pojedini Mercedesovi dileri prodaju C klasu po 20 posto nižoj cijeni u odnosu na preporučenu maloprodajnu cijenu.

BMW, Daimler i Audi, tri najveća proizvođača luksuznih automobila, suočavaju se sa usporenom stopom rasta prodaje i cijena u Kini, najvećem tržištu vozila na svijetu, budući da je jedan broj gradova, kao što su Šangaj i Peking, usvojio različite mjere za smanjivanje prodaje automobila iz ekoloških razloga, dok je centralna banka zaoštrila mogućnost uzimanja kredita.

Stopa potražnje za skupim vozilima smanjena je na 29 posto u osam mjeseci ove godine sa 48 u prošloj godini. Kina je ove godine postala najveće tržište Audia i u tome pretekla Njemačku.

---

manager.ba