Qatar Airways otvara poslovnicu u Zagrebu

Qatar Airways otvara poslovnicu u Zagrebu

Jedan od najbrže rastućih zračnih prijevoznika u svijetu u zagrebačkom će uredu za početak zaposliti 18 ljudi.

Qatar Airways, godinama već jedna od najbrže rastućih zračnih kompanija u svijetu uskoro otvara ured u Zagrebu. Za početak ondje će biti 18 zaposlenika, može se zaključiti iz konkursa za zapošljavanje odgovarajućeg stručnog osoblja koji je otvoren do 22. januara.

Qatar Airways osnovan je 1993. godine. S komercijalnim poslovanjem kompanija je započela godinu dana kasnije, a do danas je njihova mreža međunarodnih destinacija koje povezuju iz svoje baze u Dohi narasla na više od 100 u oko 55 zemalja. Kompanija zapošljava više od 20.000 ljudi širom svijeta, a od 1997. vodi je Akbar Al Baker, nekadašnji predsjednik Qatar Tourism Authority.

Prema dostupnim podacima, Qatar Airways je u 50-postotnom vlasništvu katarske vlade, a ostatak drže privatni investitori. Uključujući teretne, raspolaže s flotom od 102 aviona, a u novembru prošle godine objavili su narudžbu od još 55 Airbuseva i dva teretna Boeinga.

U junu 2011. na pariškom Air Show-u Qatar Airways proglašen je najboljim svjetskim zračnim prijevoznikom. Qatar Airways ranije je najavio uvođenje direktne zračne linije između Zagreba i Dohe, što bi, kako se očekuje, trebalo dovesti do većeg broja turističkih dolazaka iz te zemlje, kao i jačanja privrednih veza.

Inače, u 2011. je godini Qatar Airways uveo 14 novih linija – prema Bukureštu, Sofiji, Budimpešti, Bruxellesu, Stuttgartu, Oslu, Veneciji, Montrealu, Alepu, Shirazu, Medini, Calcutti, Benghaziju i ugandskom gradu Entebbe.

---

SEEbiz