Rast prihoda u Facebooku

Rast prihoda u Facebooku

Vrijednost Facebooka na privatnim tržištima kapitala procjenjuje se na 80 milijardi dolara. Analitičari očekuju da bi kompanija mogla sljedeće godine javno ponuditi svoje dionice.

Prema pisanju Reutersa, Facebook je u prvoj polovici ove godine imao prihode u visini od 1,6 milijardi dolara i neto dobit gotovo 500 milijuna dolara. Informacije dolaze od anonimnih izvora upoznatih s poslovanjem kompanije, s obzirom da Facebook još nije javno dostupan na berzi i stoga ne objavljuje financijske podatke.

Najpopularnija društvena mreža vrlo je primamljiva oglašivačima zbog svojih 750 milijuna korisnika i predstavlja velikog konkurenta Googleu na području online oglašavanja. Prema podacima Goldman Sachsa, kompanija je u prvih devet mjeseci prošle godine imala prihode od 1,2 milijarde dolara i 355 miliona dolara dobiti, a tokom juna ove godine na području SAD-a gotovo trećinu svih oglasa objavljenih na Internetu korisnici su vidjeli na Facebooku - pokazuju analize kompanije comScore.

Nije poznato koliki udio u ovogodišnjim prihodima Facebooku donose online oglasi, a koliko prihodi iz drugih djelatnosti poput postotka od prodaje virtualnih dobara u igrama kao što su FarmVille.

---

Reference: reuters.com, bug.hr