Sahara – novo energetsko polje EU?

Sahara – novo energetsko polje EU?

Dva konzorcijuma potpisala su sporazum o saradnji u obezbjeđivanju solarne i energije vjetra iz Sjeverne Afrike i Bliskog istoka za lokalne zemlje, ali i EU.

Sporazum su u kuloarima tekućeg sastanka ministara energetike EU potpisali konzorcijumi predvođeni njemačkim i francuskim industrijskim gigantima. Među akcionarima “Desertec industrial initiative” su njemački gigant “Siemens”, Deusche bank i EON. Ovaj konzorcijum će organizovati proizvodnju obnovljive energije u sušnim, suncem okupanim oblastima Sjeverne Afrike. Osnivači drugog konzorcijuma, “Medgrid”, su francuski energetski giganti “Areva” i EDF, zajedno sa građevinskom grupacijom “Alstom” i još nekim kompanijama. “Medgrid” bi trebalo da instalira podvodne kablove između Evrope i Afrike kroz Gibraltarski moreuz.

EU sponzoriše ovaj projekat u okviru borbe protiv globalnog zagrijavanja i nastojanja da obnovljiva energija stekne 20 odsto udjela na njenom tržištu i da se emisija ugljenika smanji za 20 odsto u odnosu na nivo iz 1990.

Računa se da bi struja iz Sjeverne Afrike do 2050. godina mogla da podmiri 15 odsto potreba EU.

Za razvoj alternativnih izvora energije je naročito zainteresovana Njemačka koja je, poslije havarije u japanskoj nuklearki u Fukušimi, odlučila da se oslobodi nuklearne energije do 2022. godine. Na papiru je projekat obezbjeđivanja energije iz Sjeverne Afrike atraktivan – Sahara dobija dvostruko više sunčeve svjetlosti nego Pariz, rijetko je naseljena, a bogata je silicijumom, ključnim materijalom za proizvodnju solarnih panela.

Neke sjevernoafričke zemlje ipak oklijevaju jer u ovom projektu vide neokolonijalistički poduhvat kojim bi se drugi koristili energijom proizvedenom na njihovom tlu.

Planirano je, međutim, da se energijom dobijenom u Sahari prvo namire sve veće energetske potrebe lokalnih zemalja, a da se tek u drugoj fazi energija izvozi u Evropu.

Andre Merlan, izvršni direktor “Medgrida”, je ipak optimista u pogledu budućnosti projekta jer se njime omogućava razmjena energije u oba pravca. “Sjeveru je energija naročito potrebna zimi zbog hladnoće, a Jugu tokom ljeta zbog korišćenja klima uređaja”, objašnjava Merlan.

Prvo solarno polje bi uskoro trebalo da nikne u centralnom Maroku, blizu Uarzazata, uz troškove od 1,9 milijardi eura. Njegov kapacitet proizvodnje struje se procjenjuje na 500 megavata. Predstoje studija izvodljivosti sličnog projekta u Tunisu, kao i pregovori s Egiptom, međutim, “arapsko proljeće” se umješalo u planove pa su pregovori započeti s bivšim “despotskim režimima” u zastoju, dok sa Sirijom po ovom pitanju više nema nikakvog kontakta.

---

capital.ba