Sjeverni tok kreće 8. novembra

Sjeverni tok kreće 8. novembra

Gasovod treba direktno da snabdijeva zapadnu Evropu energentom preko Baltičkog mora.

Rusija će 8. novembra pustiti u rad gasovod Sjeverni tok, koji treba direktno da snabdijeva zapadnu Evropu tim energentom preko Baltičkog mora.

Šef ruskog energetskog giganta Gasproma Aleksej Miler je rekao i da se projekat Južni tok, drugi gasovod koji Moskva planira za snabdijevanje svojih zapadnih potrošača preko Crnog mora, a u koji je uključena i Srbija, odvija po planu.“Ponovo potvrđujemo da će taj projekat biti završen do decembra 2015. godine, i tada će početi isporuka potrošačima“, rekao je Miler.

Gasovod Sjeverni tok, dužine 1.244 kilometara, treba da omogući transport 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje iz Viborga, gdje se nalazi bazna stanica, do njemačkog grada Grefsvalda, prolazeći teritorijalnim vodama Rusije, Finske, Švedske, Danske i Njemačke.

Prva linija gasovoda, završena u maju, ima kapacitet od 27,5 milijardi kubnih metara gasa. Druga linija je u izgradnji i trebalo bi da bude postavljena do kraja 2012. godine, čime će se duplirati kapacitet gasovoda. “Izgradnja prve linije gasovoda je završena, upravo radimo na pripremi pokretanja i ubacivanja pritiska u gasovod”, rekao je Miler. Ovaj gasovod dozvoliće da se zaobiđu susjedne zemlje Rusije preko kojih sada prelazi najveći dio ruskog gasa namijenjenog Evropi. Četvrtina zapadnoevropskog uvoza gasa dolazi iz Rusije, a 80 odsto od toga prelazi preko Ukrajine.

Gasprom je već potpisao dugoročne sporazume o isporukama gasa “Sjevernim tokom” klijentima u nekoliko zemalja, uključujući Njemačku, Dansku, Holandiju, Belgiju, Francusku i Britaniju. Kada je riječ o Južnom toku, Gasprom je sredinom septembra potpisao dogovor sa evropskim grupama Eni, EDF i Vinteršal da postanu akcionari ovog projekta. Projekat Južni tok, koji ima za cilj da poveća ponudu maršruta za isporuku prirodnog gasa evropskim potrošačima, predviđa izgradnju gasovoda po dnu Crnog mora u zemlje južne i centralne Evrope, uključujući i Srbiju.

---

Referenca: SEEbiz.net