U Cirihu i Ženevi najbolje zarade na svijetu

U Cirihu i Ženevi najbolje zarade na svijetu

Najbogatiji gradovi na svijetu, čiji stanovnici zarađuju više od drugih, su Cirih i Ženeva, a za njima slijede Kopenhagen i Oslo, pokazuje uporedna analiza švicarske banke UBS.

Među njemačkim gradovima prednjači Minhen, koji se našao na devetoj poziciji globalne liste. Finansijska prijestonica Njemačke, Frankfurt na Majni, je na 11. a Berlin na 18. mjestu.  Berlin se pokazao kao najpovoljniji njemački grad kad je u pitanju odnos visine zarada i cijena.

Gledano po visini cijena, Oslo se pokazao kao najskuplji grad, na drugom mjestu je Cirih, a na trećem Ženeva, s tim što ova trojka prednjači daleko ispred ostalih. Život u Ženevi je za 10% skuplji nego u Kopenhagenu, koji je na četvrtoj poziciji.

Po kupovnoj sposobnosti stanovništva na čelu liste je Cirih, što znači da bez obzira na visoke cijene, njegovi stanovnici primaju dovoljno visoke zarade.

Među njemačkim gradovima, zahvaljujući niskim cijenama, na prvom mjestu je Berlin, koji je na zajedničkoj listi zauzeo 12. mjesto u kategoriji kupovne sposobnosti stanovnika, dok je Minhen na 19, a Frankfurt na 20. poziciji.

Najskuplji grad, Oslo, po standardu svojih stanovnika se našao na 26. poziciji.

---

Referenca: http://gdeinvestirati.com