Deseto savjetovanje Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRÉ

Deseto savjetovanje Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRÉ

Danas (26. septembar) u Kongresnoj dvorani hotela Radon Plaza u Sarajevu počinje deseto savjetovanje Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRÉ.  Bosanskohercegovački komitet CIGRÉ je nevladina organizacija elektroenergetskih stručnjaka. Članica je Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme čije je sjedište u Parizu. Ta međunarodna organizacija sa svojim nacionalnim komitetima je uspostavljena i razvijana kao nužni uvjet planiranja, građenja, održavanja i razvoja elektroenergetskih sistema.

 Bosanskohercegovački komitet CIGRÉ svake druge godine organizira savjetovanje bosanskohercegovačkih elektroenergetskih stručnjaka. Deseto savjetovanje je predviđeno kao forum na kojem će biti analizirana pitanja bosanskohercegovačke elektroenergetike u najširem rasponu – od općih pitanja energetske politike do specijalističkih stručnih i naučnih pitanja o dijelovima elektroenergetskog sistema.

O najvažnijim pitanjima proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije te o programima razvoja elektroenergetskog sistema i s time povezanih proizvodnji govorit će relevantni ljudi iz nauke, kao i privrede. Oko tri stotine sudionika iz zemlje i svijeta realizirat će radni program u dvije plenarne sjednice i u sjednicama šesnaest studijskih komiteta. 267 autora i koautora pripremilo je stotinu četrnaest znanstvenih radova koji će biti predstavljeni. O tim radovima bit će raspravljano na sjednicama studijskih komiteta.

U okviru savjetovanja bit će organiziran okrugli stol “Elektromagnetna polja niskih frekfencija”, jedanaest izložbi domaćih i stranih proizvođača elektroenergetske opreme, devet stručnih prezentacija domaćih i stranih kompanija u području elektroenergetike, te predstavljanje Međunarodnog udruženja studenata elektrotehnike.

Pojedinosti o Bosanskohercegovačkom komiteta CIGRÉ i Desetom savjetovanju zainteresirani mogu pronaći na www.bhkcigre.ba.