Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije

Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije

'Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije', tema je trećeg Savjetovanja o energetici u BiH sa međunarodnim sudjelovanjem koje u Neumu od 28. do 30. septembra organizuje Centar za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj - CETEOR d.o.o. iz Sarajeva.

Cilj tog savjetovanja je da se posveti više pažnje temi efikasnog korištenja energije - organizacijskim, prostornim, tehničkim, ekonomskim i drugim aspektima fenomena energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, navode iz CETEOR-a.

Očekuje se da će savjetovanje i ovaj put okupiti menadžere i stručnjake iz poduzeća koja se bave energijskom efikasnošću (EE), obnovljivim izvorima energije (OIE) i komunalnom energetikom, nevladine organizacije, stručnjake sa sveučilišta, znanstvenike, stručne organizacije, consulting tvrtke, predstavnike ministarstava zaduženih za komunalne poslove, energiju i zaštitu okoline.

Neke od tema savjetovanja su: harmonizacija EU i domaće legislative u oblasti EE u zgradarstvu, međunarodni projekti EE i OIE, komunalna energetika i upravljanje energijom u lokalnim zajednicama, EE u elektroenergetskom sektoru u BiH i dr. Savjetovanje podržavaju USAID, te projekt Europske komisije BUILD UP.