Forum metalne industrije BiH 2011

Forum metalne industrije BiH 2011

U Zenici će od 4. do 9. oktobra biti održan "Forum metalne industrije BiH 2011", čiji je cilj unapređenje proizvodnje i prerade metala, povećanje konkurentnosti metalne industrije u regionu, kao i zapošljavanje građana u ovoj grani privrede.

Ovaj forum najavljen je jučer na konferenciji za novinare u Sarajevu koju su održali predstvnici Spoljnotrgovinske komore BiH, u saradnji sa Ekonomskim institutom Sarajevo, Agencijom za ekonomski razvoj Zenica i Zeničkim privrednim sajmom "Intermetal".

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore Veselin Poljašević rekao je da je potrebno posvetiti posebnu pažnju sektoru metalne industrije, jer je to "lider u izvozu BiH, jedan od najperspektivnijih i nosećih sektora koji bi trebalo da postane pokretač privrednog razvoja BiH".

Ekonomski ekspert i profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Ante Domazet istakao je potrebu da BiH obrati više pažnje i preduzme aktivne mjere za ubrzanje razvoja metalne industrije.

Sekretar asocijacije metalne industrije u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Midhat Čehajić rekao je da će se Forum metalne industrije održati prvi dan Zeničkog privrednog sajma Intermetal i biti centralni događaj u kome će učestvovati više do stotinu predstavnika privrednih komora, poslodavaca i sindikata.

Ovaj forum finansijski će podržati FIRMA projekat Američke agencije za međunarodni razvoj /Usaid/ i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju /Sida/.

Posljednji Forum metalne industrije u okviru sajma ZEPS Intermetal održan je 2008. godine, ali je prekinut zbog recesije.