Konferencija o energetskoj efikasnosti u Beogradu

Konferencija o energetskoj efikasnosti u Beogradu

Konferencija “Energetska efikasnost i korišćenje obnovljivih izvora energije” na kojoj će biti riječi o domaćim i inostranim iskustvima u toj oblasti, biće održana danas u Beogradu.

Konferenciju će, kako je najavio organizator, otvoriti ministar za infrastrukturu i energetiku Srbije Milutin Mrkonjić. Skup se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva za infrastrukturu i energetiku Srbije, Agencije za energetsku efikasnost Republike Srbije i Pokrajinskog centra za energetsku efikasnost Novi Sad.

Na skupu će biti riječi o tome gdje je Srbija stigla u sprovođenju programa energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora i koliki je procenat ucešća energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji energije u Srbiji. Biće razmjenjena i iskustva sa predstavnicima zemalja – lidera u štednji energije, a sagledan i značaj razvoja programa energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije i njihove važnosti za dalji proces integracije Srbije u Evropsku uniju (EU).

Učesnici skupa će govoriti i o politici i regulativama EU za ovu oblast, a biće predstavljena i iskustva Danske i Japana u oblasti sprovođenja regionalnih programa energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora.

Najavljeno je učešće ambasadorke Danske u Srbiji Mete Kjuel Nielsen, zamjenika šefa Delegacije EU u Srbiji Adriana Martinsa, pomoćnika ministra za infrastrukturu i energetiku Srbije Miloša Banjca, direktora Agencije za energetsku efikasnost Republike Srbije Bojana Kovačića.

Na konferenciji će govoriti i stalni predsjednik Japanske agencije za međunarodnu saradnju – JICA za Balkan Satoru Kurosava, predsjednik Inženjerske komore Srbije Dragoslav Šumarac, direktor Agencije za energetiku Republike Makedonije Lazar Gečevski, predstavnik Kancelarija Evropske banke za obnovu i razvoj u Srbiji Jan Braun i drugi.

---

capital.ba