Treći forum ministara zdravlja iz jugoistočne Evrope 13. i 14.oktobra u Banjoj Luci

Treći forum ministara zdravlja iz jugoistočne Evrope 13. i 14.oktobra u Banjoj Luci

Forum ministara zdravlja jugoistočne Evrope bit će održan 13. i 14. oktobra u Banjoj Luci. 

Očekuje se učešće ministara zdravlja i visokih zvaničnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Republike Makedonije, Crne Gore, Moldavije, Rumunije, Srbije, Slovenije i Izraela.  Tema trećeg ministarskog foruma je "Zdravstvo u svim politikama zemalja jugoistočne Evrope: zajednički cilj i odgovornost".  Ministri će, tokom Foruma, razmatrati na koji način uključiti druge važne sektore u smanjivanje smrtnosti i bolesti u njihovim državama, potvrđeno je iz Ministarstva zdravlja RS-a.

Tokom posljednjih deset godina, sve zemlje su blisko sarađivale sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) za Evropu u okviru formalne regionalne saradnje na javnom zdravstvu tj. Zdravstvene mreže jugoistočne Evrope (SEEHN).  Skup zajednički organizuju Vijeće za regionalnu suradnju, SEEHN, Vijeće Evrope, Razvojna banka Vijeća Evrope i WHO za Evropu.  Među učesnicima su i Evropska komisija, Međunarodna organizacija za migracije i kreatori politika iz različitih sektora.

U petak, 14. oktobra, očekuje se da će ministri na Forumu potpisati Banjalučku povelju kojom će se naznačiti njihova opredijeljenost da rade na pristupu „zdravlja u svim politikama“.

---

ekapija.ba