Adnan Mehonić dobitnik “Plasma Technology” nagrade

Adnan Mehonić dobitnik “Plasma Technology” nagrade

Adnan Mehonić dobitnik je prve 'Plasma Technology' nagrade, koju dodjeljuje Oxford Insturments, za najbolji magistarski rad u oblasti nanotehnologije na UCL-u (University College London). Rad pod nazivom „Current transport studies of silicon nanoclusters“ (Studija električne provodljivosti silikonskih nanoklastera) istraživao je poluprovodnike na bazi metalnih oksida koji su sadržavali silikonske nanoklustere sa jonima erbijuma, analizirajući mehanizme provodljivosti koji su neophodni za daljni razvoj optičkih uređaja na bazi silicija.

Profesor Richard Jackman, šef Katedre za Magistarske studije iz Nanotehnologije je izjavio kako su izrazito zadovoljni kvalitetom svih prošlogodišnjih magistarskih radova ali kako je Adnanov ipak ocijenjen najboljim. Dr Tony Kenyon, supervizor projekta je dodao kako je veoma zadovoljan izborom nagrađenog rada, a Adnan je već počeo raditi na Doktoratu.

Oxford Instruments je kompanija čiji je cilj 'razvoj i bolje razumijevanje svijeta kroz nauku i tehnologiju“, pokrenuta je prije više od 50 godina na Oxfordskom Univerzitetu, a danas ima preko 1300 uposlenika širom svijeta.