Autistični dječak (12) proširuje teoriju relativiteta

Autistični dječak (12) proširuje teoriju relativiteta

Dvanaestogodišnje čudo od djeteta  je zaprepastilo profesore nakon hvatanja u koštac sa najnaprednijim konceptima u matematici.

Jacob Barnett ima IQ 170 (smatra se čak i većim od Einsteinovog, mada isti nikad nije tačno utvrđen), je sada toliko napredovao na studiju na Indiana Univerzitetu da mu profesori nude razne teme za istraživanje za doktorsku disertaciju.

Genijalac, koji je sam sebe naučio račun, algebru, geometriju i trigonometriju i to sve za sedam dana, sada podučava kolege studente nakon predavanja.

Jacob Barnett

Sada se Jake uhvatio u koštac sa najambicioznijim projekat do sada, vlastitom„proširenom verzijom Einsteinove teorije relativiteta.“

Njegova majka, ne znajući da li njeno dijete priča gluposti ili je genijalac, je poslala video sa njegovom teorijom Institutu za Napredne studije na Princeton Univerzitetu.

Profesor astrofizike pri Institutu, Scott Tremaine, svjetski priznati ekspert, je potvrdio autentičnost Jacobove teorije. U e-mail-u porodici, Termaine je napisao: „Impresioniran sam njegovim interesovanjem za fiziku i količinom znanja koju je usvojio do sada. Teorija na kojoj radi uključuje neke od najtežih problema u astrofizici i teorijskoj fizici. Svako ko ovo riješi bi bio kandidat za Nobelovu nagradu.“

Ali za njegovu majku, Kristine, i ostatak porodice, matematika nije nešto u čemu su dobri. Navodi: „Matematika je uvijek bila neuspjeh za mene. Ovo nije naslijedio od mene.“

Jacobu je dijagnosticiran Aspergerov sindrom, blagi oblik autizma, u ranim godina života.

Njegovi roditelji su bili zabrinuti kada nije progovorio do druge godine, sumnjajući da nešto nije uredu sa njim. Tek kasnije shvaćaju kako specijalan talent ima.

Popunjavao bi brdo papira sa crtežima kompleksih geometrijskih oblika i proračuna, prije nego bi markerom (u stilu Johna Nasha-„Beatiful Mind“ ) počeo ispisivat formule po prozorima.

Kao trogodišnjak, rješavao je slagalice od 5000 dijelova, i proučavao mapu saveznih država, pamteći svaki prefiks autoceste ili početni broj registracije za pojedine države.

Sa osam godina, napušta srednju školu i pohađa časove napredne astrofizike na Indiana Univerzitetu.

Njegov profesor John Ross ocjenjuje njegov rad na predavanjima kao „izvanredan.“  „Kada postavi pitanje, uvijek je bar dva koraka ispred lekcije. Van predavanja takođe dolazi do mene sa jos detaljnijim pitanjima. I vidite da je o dosta razmišljao o tim stvarima.“

„Dječaci njegovih godina većinom imaju probleme pri sabiranju razlomaka, dok on pomaže kolegama studentima pri rješavanju njihovih problema.“

Njegovi roditelji kažu da Jake ima problema sa snom tokom noći, jer konstantno vidi brojeve u glavi ali on se ne žali. Jake je svoje probleme sa nesanicom okrenuo o svoju korist.

Pogledajte intervju sa mladim genijalcem: