Online shopping i plaćanje carine

Online shopping i plaćanje carine

Osim činjenice da Srbija još uvek nije na listi zemalja u kojoj je moguće koristiti PayPal, iako od nedavno i zvanično nema prepreka za to, domaći carinski propisi otežavali su i druge vidove kupovine na internetu.

Limit za uvoz robe iz inostranstva je, prema mišljenju mnogih građana, ali i stručnih lica, bio prenizak, pa se na sve pakete vrijednosti od 25 eura i više plaćala carina, a plaćala se čak i na pakete koje šalju besplatna lica ukoliko je njihova vrijednost iznosila preko 45 eura.

Ovi limiti su juče povećani, pa se sada carini samo roba preko 50 eura, odnosno pošiljka fizičkog lica vrijedna preko 70 eura. U vrijednost nisu uključene cijene transporta, a dobra vijest je i da se ukida carina na knjige. U zvaničnom saopštenju objavljenom na site-u Digitalne agende navodi se da je ovo još jedan bitan korak koji podstiče korištenje međunarodnih servisa za plaćanje preko interneta, dolasku PayPala i pospješivanju izvoza preko interneta. Istaknuto je i da korištenje PayPala u Srbiji sada zavisi samo od same kompanije PayPal i njihove poslovne strategije.

Podijelite sa nama iskustvo iz ostalih zemalja regiona. Kakva su Vaša  iskustva sa  kupovinom preko interneta i plaćanjem carine?

---

Referenca: b92.net