Saradnja u oblasti obrazovanja i nauke između BiH i Makedonije

Saradnja u oblasti obrazovanja i nauke između BiH i Makedonije

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović i makedonski ministar obrazovanja i nauke Panče Kralev potpisali su danas u Skoplju Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije o saradnji u oblasti obrazovanja i nauke, saopćeno je iz Minstarstva civilnih poslova.

Ovim sporazumom se otvaraju nova vrata regionalne saradnje zasnovane na temeljima nauke. Sporazum treba djelovati podsticajno i omogućavati razmjenu i saradnju između dvije zemlje u oblasti obrazovanja i nauke između različitih organizacija i institucija, rekao je ministar civilnih poslova BiH Sredoja Nović.

Naglasio  je da su potpisivanjem sporazuma stvoreni uslovi za unapređenje saradnje i zajednički nastup u programima i projektima u oblasti obrazovanja i nauke u Evropi i regionu, kao i saradnji sa Vijećem Evrope, Evropskom komisijom, UNESCO-om i drugim međunarodnim organizacijama u oblasti obrazovanja i nauke. Bitno je naglasiti da su sporazumom obuhvaćeni svi nivoi obrazovanja te se saradnjom želi postići veća mobilnost naučnog kadra i aktera svih nivoa obrazovanja u ove dvije zemlje.

Radi efikasnije implementacije ovog sporazuma bit će uspostavljen Zajednički komitet, u kojem će biti predstavnici ugovornih strana i koji će se sastajati naizmjenično u Sarajevu i Skoplju i razmatrati pitanja koja se odnose na primjenu predmetnog sporazuma.

---

source.ba