Univerzitet u Sarajevu: Predstavljena dva Tempus projekta

Univerzitet u Sarajevu: Predstavljena dva Tempus projekta

U petak 7. oktobra 2011. godine u prostorijama R&D centra Univerziteta u Sarajevu, koji je kontraktor dva Tempus projekta, predstavljene su dvije uspješne aplikacije projekata za čiju je realizaciju dobijena podrška Evropske komisije.

Projekti Quality in research (Kvalitet u istraživanju) i Equal opportunities for students with special needs in higher education (Jednake mogućnosti za studente s posebnim potrebama u visokom obrazovanju), ukupne vrijednosti preko 1.300.000,00 eura, predstavljaju značajan iskorak Univerziteta u Sarajevu prema integraciji u evropsku akademsku mrežu.

O projektima i njihovom značaju govorili su gospodin Emir Suljagić, ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, prof. dr. Faruk Čaklovica, rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Samir Arnautović, prorektor Univerziteta u Sarajevu, te partneri projekta – gospodin Dino Mujkić, regionalni menadžer WUS Austrije, gospodin Haris Muhić, direktor Svjetskog univerzitetskog servisa (SUS BiH), i gospodin Suad Muhibić, direktor Tempus ureda BiH.

Uz poznate unutrašnje probleme Bosna i Hercegovina, kao i većina zemalja, trpi i negativne utjecaje finansijske i ekonomske krize koja potresa Evropu. Međutim, ovaj skup je dokaz da se R&D centar Univerziteta u Sarajevu pokazao vitalnijim i jačim od problema sa kojima se suočavamo.

Uz koordinaciju vođe tima za pripremu projekata prof. dr. Samira Arnautovića, udružene su  kreativne snage s mladim osobama – gospođicom Ninom Đikić, gospodinom Alijom Mustafićem i gospodinom Arminom Methadževićem i drugima koji su sudjelovali u kreiranju ovih projekata.

Ove aplikacije su realizovane u saradnji sa Svjetskim univerzitetskim servisom Bosne i Hercegovine, WUS Austrijom, koji je strateški partner Univerziteta u Sarajevu, i Tempus uredom Bosne i Hercegovine.

Rezultati koje je prezentirao R&D centar Univerziteta u Sarajevu su dokaz da u BiH i na Univerzitetu u Sarajevu postoji osnova za integriranje u moderni svijet znanja i poboljšanje uvjeta života u Bosni i Hercegovini.

---

unsa.ba