Lepton-foton konferencija 2011: Podaci iz LHC-a otvaraju novu perspektivu istraživanja

Lepton-foton konferencija 2011: Podaci iz LHC-a otvaraju novu perspektivu istraživanja

Na konferenciji nazvanoj “Lepton-photon”, koja se održana u Mumbaiju u Indiji, prikazana je prezentacija s velikim brojem novih rezultata eksperimenata koji su vršeni u LHC-u (Velikom sudaraču).

Među ovim rezultatima, fizičari koji su provodili eksperiment LHCb (Large Hadron Collider beauty), prezentirali su neka od najpreciznijih mjerenja do sada na česticama nazvanim B mezoni, koji pokazuju način na koji bi se mogla istraživati asimetrija između materije i antimaterije. Eksperiment LHCb proučava ovaj fenomen posmatrajući način na koji se B mezoni raspadaju na druge čestice.

Mjerenja provođena na B mezonima u LHC-u u LHCb eksperimentu podudaraju se sa predviđanjima Standardnog modela fizike, ali također pokazuju da još uvijek postoji mjesta za doprinos nove fizike.

Rezultati eksperimenata ATLAS i CMS su pokazali da nedostižnoj Higgsovoj

čestici, ako ona zaista postoji, nestaje mjesta za skrivanje. Dokazivanje njenog postojanja ili nepostojanja je jedan od glavnih ciljeva naučnog programa LHC-a. Postojanje Higgsovog bozona pretpostavljeno je 1960-tih kao dio mehanizma koji daje masu elementarnim česticama.

Ostali eksperimenti u LHC-u došli su do rezultata u širokom pojasu fizike. Zahvaljujući izvanrednom radu LHC-a, eksperimentima i velikoj kompjuterskoj mreži LHC-a, neke od trenutnih analiza se vrše na osnovu dvostruko veće količine podataka za razliku od količine podataka koja je prikupljena do prošle velike konferencije, samo mjesec dana ranije.

Referenca: cern.ch