Mpemba efekat: Nikola Bregović pobijedio na RSC-ovom takmičenju

Mpemba efekat: Nikola Bregović pobijedio na RSC-ovom takmičenju

Nikola Bregović, asistent u Zavodu za fizikalnu hemiju na Odsjeku za hemiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Zagrebu, pobijedio je na takmičenju RSC-a (Royal Society of Chemistry) raspisanog u junu prošle godine. Od 22.000 pristiglih radova, Nikolin je bio najbolji. Na pobjednika se čekalo više od pola godine.

Riječ je o fenomenu bržeg smrzavanja početno toplije vode u odnosu na hladniju pri jednakim uslovima koji, iako poznat već dugi niz godina, još uvijek nije u potpunosti objašnjen. Ovaj fenomen u svijetu nauke poznat je još i kao Mpemba efekat.  U okviru takmičenja predviđena je i nagrada u iznosu od 1000 britanskih funti.

Nikolin rad možete, koji je objavljen na engleskom jeziku, možete pročitati ovdje. Nikola je svoje istraživanje objasnio i ukratko:

“Izjava J.D.Brownridgea da “će vrela voda zalediti prije hladne samo ako se hladna voda superhladi, i nakon toga, samo ako je temperatura nukleacije hladnije vode nešto niža od one kod vrele vode. Zagrijavanje vode može smanjiti, povećati ili uopšte ne uticati na temperaturu smrzavanja”, slažu se u velikom dijelu sa zaključcima koji se mogu dobiti iz svih podataka koje sam prikupio i koji su ranije prezentirani. Međutim, efekat konvekcije, koji povećava vjerovatnoću bržeg zaleđivanja toprije vode, treba biti posebno naglašen u svrhu kompletnijeg objašnjenja efekta. Činjenica da je ovaj fenomen ostao nepotpuno riješen do danas, bila je indikacija da se osnovni problem krije ispod toga, ali i dalje nisam očekivao da ću pronaći da se voda ponaša toliko drugačije u sličnim uslovima. Još jednom nas je ova mala, jednostavna molekula začarala i zaintrigirala svojom magijom.”

Čestitke od ekipe eAkademika!