Naučnici pretvorili hidrogen u metal

Naučnici pretvorili hidrogen u metal

Mikail Eremets (Mikhail Eremets) i Ivan Trojan (Ivan Troyan), sa Max-Planck instituta, u svom radu izvještavaju kako su primjerak hidrogena podvrgli velikim pritiskom i niskom temperaturom te da je pod tim uvjetima pokazao svojstva koja se inače pripisuju metalima. 

Mihail Eremets (lijevo) i Ivan Troyan

Mnogi su pokušavali, ali nikome to nije uspjelo dosad. Naučnici, skoro 100 godina već, posmatraju hidrogen i ostaju zbunjeni činjenicom da bi on, kao alkalni metal, trebao postojati kao metal pod pravim uvjetima. Međutim, niko još nije uspio saznati koji su to pravi uvjeti.

Jedan od problema prilikom određivanja šta je metal ili ne, je i donekle klimav kriterij koji to opisuje. Većina rječnika metal opisuju kao elektropozitivan elementa koji bi trebao sjajiti, dobar provodnik toplote i elektriciteta, te da ga je moguće obrađivati do određene mjere.

Naravno, zdrav razum također tvrdi da bi metal trebao biti u čvrstom stanju pod određenim vrijednostima pritiska i temperature. Što se tiče hidrogena, srž stvari leži baš u nemogućnosti da se natjera da izgleda i djeluje kao čvrsto tijelo.

Prema riječima naučnika, primjerak hidrogena se nalazio u uređenju u kojem se mogla mjeriti neprozirnost putem lasera i električni otpor koristeći elektrode. Pronašli su da bez uticaja na temperaturu i na pritisku od 220 GP-a primjerak već postaje neproziran i pokazuje sposobnost za provođenje elektriciteta. Temperaturu su zatim spustili na 30 K a pritisak povećali na 260 GP-a, te je na tim parametrima primjerak pokazao povećanje električnog otpora od 20 %. Prema riječima tima, ova činjenica jasno pokazuje metalske atribute primjerka.

Drugi naučnici će morati duplicirati proces i dobiti iste rezultate, te će se zatim odlučiti da li se stvarno u ovome procesu odigrava pretvaranje hidrogena u metal.

---

physorg.com