Stvorili jeftinu leguru koja mijenja i pamti oblik

Stvorili jeftinu leguru koja mijenja i pamti oblik

Eureka, europska mreža za istraživanje i razvoj orijentiran prema tržištu, izvijestila je da je profesor Mirko Gojić s Metalurškog fakulteta u Sisku postigao sjajan uspjeh i stvorio jeftinu leguru koja pamti kako je oblikovana i može mijenjati oblik prema potrebi!

Riječ je o takozvanim 'pametnim metalima', koji mogu zapamtiti zadane oblike i mijenjati se iz jednog u drugi. Nisu jaki kao čelik, ali su elastični i njihova svojstva im dopuštaju da poprime potrebne oblike nakon izlaganja visokoj temperaturi. Legure ovih metala već se koriste u proizvodnji 'pametnih' telefona, robota i u medicinske svrhe.

Profesor Gojić je sa svojim timom sad našao način da jako skupu leguru nikla i titana zamijeni legurom na osnovi bakra, što će cijeli proces izrade učiniti jeftinijim. Eureka ističe da bi komercijalna proizvodnja mogla započeti za manje od dvije godine.

Profesor i suradnici na projektu su radili posljednje tri godine izvođen, uz financijsku potporu iz Eureke. Surađivali su s Fakultetom za mehanički inženjering u Mariboru, Montanuniversität Leoben iz Austrije te s ljubljanskim Fakultetom za prirodne znanosti i inženjerstvo.

...

Izvor: net.hr