Albert Einsten : 10 stvari koje niste znali

Albert Einsten : 10 stvari koje niste znali

Većina ljudi zna za Alberta Einsteina kao poznatog naučnika, tvorca teorije relativiteta. Ali da li znate slijedećih 10 stvari o ovom genijalcu?

10. Strastveni jedriličar

Kao student na Politehničkom Institutu u Cirihu, zaljubio se u jedrenje. Često bi provodio vrijeme na jezeru, relaksirajući se i razmišljajući. Zanimljivo je da nikada nije naučio plivati, ali je jedrenje kao hobi zadržao kroz čitav život.

9. Einsteinov mozak

Kada je Einstein umro 1955, njegovo tijelo je kremirano a pepeo rasut, po njegovoj želji. Ipak, prije nego je kremiran, patolog Thomas Harvey sa Princeton bolnice je proveo autopsiju tokom koje je odstranio Einsteinov mozak. Umjesto da mozak vrati u tijelo, Harvey je odlučio da ga zadrži, radi navodnog proučavanja. Iako nije imao dozvolu za zadržavanje mozga, ipak uspijeva ubijediti Albertovog sina da će tako nešto pomoći nauci. Nedugo zatim, Harvey biva otpušten sa Princetona, jer je odbijao da vrati mozak.

Iduće 4 decenije, Harvey je zadržao Einsteinov mozak, koji je raskomadao na preko 200 dijelova, i takve čuvao u dvije staklenke. Tek 1998, Harvey vraća mozak patologu u Princetonu.

8. Einstein i violina

Albertova majka, Pauline, je bila priznati pijanist, i željela je da njen sin također voli muziku, pa je već od šeste godine Albert bio primoran učiti svirati violinu. Iako je to ispočetka mrzio (radije je pravio kuće od karata-jednom je uspio napraviti 14 spratova visoku!), ipak naposlijetku nakon slušanja Mozartove muzike postaje strastveni violinist. Idućih 7 decenija, Einstein nije samo koristio violinu da se opusti kada bi zapeo u rješavanju nekog problema, nego je svirao čak i na lokalnim koncertima.

7. Predsjednik Izraela

Nekoliko dana nakon smrti prvog Izraelskog predsjednika Chaima Weizmanna (9. Novembra 1952.), Einstein dobiva ponudu da postane drugi predsjednik Izraela. Tada već sedamdesettrogodišnjak, odbija ponudu. U službenom pismu Einstein kao razlog navodi nedostatak „prirodne sposobnosti i iskustva da  ispravno vodi ljude“, i da je već star za takvu poziciju.

6. Bez čarapa

Dio Einsteinovog šarma je bio i njegov izgled za koji nije mario. Uz njegovu nikada počešljanu kosu, jedna od čudnih navika je bila da nikad ne nosi čarape. Bilo da se radi o odmaranju na jezeru ili večeri u Bijeloj Kući, Einstein je svugdje bio bez čarapa. Čarape su mu bile napor, jer bi često pucale, i zašto se uopšte truditi i nositi i čarape i cipele, kada je samo jedno od njih dovoljno?

5. Kompas

Kada je petogodišnji Albert bolestan ležao prikovan za krevet, njegov otac mu je pokazao jednostavni džepni kompas. Bio je hipnostisan, fasciniran. Koja sila tjera iglu da pokaže u jednom smjeru? To pitanje je progonilo Einsteina mnogo godina, i zabilježeno je kao početak njegove opsjednutosti naukom.

4. Izumio frižider

Dvadeset i jednu godinu nakon objave njegove Specijalne Teorije Relativiteta, Albert Einstein je izumio frižider koji je radio na gasu alkohola. Frižider je patentiran 1926. ,ali nikad nije otišao u proizvodnju jer ga je nova tehnologija pretekla i napravila nepotrebnim. Einstein je izumio frižider jer je čitao o familiji koja je otrovana frižiderom koji je emitovao sumporni dioksid.

3. Strastveni pušač

Einstein je volio da puši. Mogli ste ga vidjeti na putu između kuće i njegove kancelarije na Princetonu, uvijek praćenog tragom dima. Lula je uz njegovu divlju kosu i široku odjeću bila njegov zaštitni znak. Zabilježeno je da je rekao: „Vjerujem da pušenje lule doprinosi nekom obliku smirivanja i objektivne prosude u svim ljudskim odnosima.“  Iako je favorizirao lulu, nije odbijao ni cigaru niti cigaretu.

2. Oženio rodicu

Nakon razvoda sa prvom ženom, Milevom Marić, 1919.  je oženio svoju rodicu Elsu Loewenthal. Koliko bliski rođaci su bili? Vrlo. Elsa je bila rodica Albertu sa obje strane familija. Albertova i Elsina majka su bile sestre, dok su im očevi takođe bili rođaci. Kao djecu su se skupa igrali, međutim njihova romansa počinje kada se Elsa razvodi od prvog supruga.

1. Vanbračna kćer

1901. godine, prije vjenčanja Mileve i Alberta, dok su se još zabavljali Mileva ostaje trudna. U tom dobu, vanbračna djeca nisu bila rijetkost, ali ipak nisu bila prihvaćena u društvu. Kako Einstein nije imao novca da oženi Milevu i izdržaje dijete, Mileva se vraća kući i dobija djevojčicu, daleko od Alberta, u strogoj tajnosti da ne bi pokvarili Einsteinovu reputaciju.

Iako je Einstein znao za kćer, ostaje nepoznato šta joj se zapravo desilo. Zadnji put je u Einsteinovim pismima spomenuta 1903. godine, pa ostaje misterija da li je umrla ili je data na usvajanje.