Čovjek koji je uspio promijeniti svijet

Čovjek koji je uspio promijeniti svijet

Steven Paul Jobs,  rođen se 24. februara 1955. godine kao sin nevjenčanih studenata Joanne Schieble i rođenog Saudijca Abdulfattaha Jandalija. Roditelji su Stevea Jobsa dali na usvajanje te je završio u kalifornijskoj radničkoj porodici Paula i Clare Jobs, nastanjenoj u Silicijskoj dolini, što je imalo veliki utjecaj na kasniji Steveov život.  Nedugo nakog što su Stevea dali na usvajanje, njegovi biološki roditelji su se vjenčali i dobili kćer Monu, koja za brata saznaje tek 27 godina poslije.

Početak

Kao dječak, Jobs i njegov otac su radili na elektronici u njihovoj garaži. Paul je pokazivao sinu kako rastavljati i rekonstruisati elektroniku, hobi koji je mladom Steveu usadio samopouzdanje, ustrajnost  i mehaničku vještinu.

Iako je uvijek bio inteligentan i inovativan mislilac, mladosti mu je  bila obasuta frustracijama oko formalnog školovanja. Čak ga je učitelj u osnovnoj školi morao podmićivati da bi učio. Ipak zbog izvanrednih rezultata na testovima upisuje srednju školu. Tokom srednjoškolskih dana koristi svaki slobodan trenutak da radi u fabrici Hewlett Pacarda u Palo Altu, gdje upoznaje tada studenta, Stevea Wozniaka.

Nakon srednje škole, Jobs upisuje Reed College u Portlandu, Oregon, od kojeg  je odustao nakon samo šest mjeseci. Godine 1974., Jobs se zapošljava kao dizajner video igra u Atariju. Nekoliko mjeseci kasnije napustio je Atari, te je krenuo put pronalaska duhovnog prosvjetljenja u Indiju, putujući i eksperimentišući sa halucinogenom drogom LSD. Od toga putovanja pa sve do kraja svog života, Jobs je ostao budist i vegetarijanac.

Apple Computers

Godine 1976, kada je Jobs je samo 21 godinu, sa Wozniakom osniva Apple Computers. Dvojac je započeo u garaži porodice Jobs, a novac potreban za poduzetnički pothvat prikupljaju  prodajom Jobsovog Volkswagen kombija i Wozniakovog voljenog naučnog kalkulatora. Svojim slijedećim potezima prave revoluciju u kompjuterskoj industriji, čineći računare manjim, jeftinijim, lakšim za korištenjem te dostupnim potrošačima. Proizvode prvi personalni kompjuter, Apple I, kojeg tri godine poslije naslijeđuje Apple II, čime postižu veliki uspjeh na tržištu. 1984. Godine Apple lansira Macintosh, a kompanija upada u financijske probleme. Pad u prodaji i nezadovoljstvo potrošača i zaposlenika  su rezultiraju unutarnjim borbama za prevlast i izbacivanjem Jobsa iz kompanije.

Odlazak i povratak u Apple

Godine 1985, Jobs daje ostavku kao Appleov CEO, i započinje novu  firmu pod nazivom NeXT, Inc. Sljedeće godine Jobs kupuje animacijsku firmu od Georgea Lucasa, redatelja Ratova zvijezda, koja je kasnije postala Pixar Animation Studios. Vjerujući u potencijal Pixara, Jobs ulaže 50 milijuna dolara vlastitog novca u firmu. Animirani film "Toy Story", koji je diljem svijeta zaradio više od 350 milijuna dolara, mu je bio prvi veliki uspjeh,  nakon čega prave i "Život buba", "U potrazi za Nemom" i "Čudovišta iz ormara". 2005. godine je Disney Jobsu u dionicama platio 7 milijardi dolara za Pixar, a kao rezultat te transakcije Jobs je postao najveći dioničar Walt Disney Company.

1997. Apple kupuje za  429 milijuna dolara  NeXT Computer te se Jobs ponovo vraća u Apple, svoj prvobitni projekat.  Ponovo postaje CEO (izvršni direktor), i radi za godišnju platu u iznosu od čak jednog dolara, godišnje.  2001. godine na tržištu se pojavljuje iPod, uređaj za reprodukciju muzike uglađenog dizajna, koji je zadovoljio potrebu potrošača za "muziku u pokretu".  Jobs kao podršku iPodu pokreće iTunes te omogućio potrošačima "skidanje" muzike s interneta i stvaranje svojih "play lista".

Problemi sa zdravljem

2003. godine počinju njegovi zdravstveni problemi. Dijagnosticiran mu je rak gušterače, a u prvim trenucima je odbacivao ideju o operaciji, nego se okrenuo alternativnim metodama liječenja. Ipak, naposlijetku pristaje na operaciju.

U posljednjih nekoliko godina, Apple  predstavlja  revolucionarne proizvode kao MacBook Air, iPod, iPhone i iPad, od kojih svaki diktira dalji razvoj savremene tehnologije. Gotovo odmah nakon što Apple izbaci novi proizvod, konkurencija počinje proizvodnju usporedive tehnologije.

Početkom 2009. godine je objavio da se povlači na šest mjeseci zbog hormonalnog disbalansa. U martu iste godine mu je transplantirana jetra, a liječničke prognoze su bile odlične. Ipak, u avgustu 2011., Jobs se povlači sa mjesta izvršnog direktora, ponovo zbog zdravstvenih razloga.

Njegovo bogatstvo procijenjeno je na 8,3 milijardi dolara. Ipak, koliko mu je značilo materijalno bogatstvo najbolje govori citat: "To što ću biti najbogatiji čovjek na groblju mi ništa ne znači. Krenuti na spavanje sa mišlju da smo uradili nešto prekrasno je ono što mi je važno". Rijetko je objavljivao bilo kakve podatke o privatnom životu. Poznato je da se oženio na budističkoj ceremoniji 1991. godine. Iz tog braka ima troje djece, kao i kćerku iz prethodne veze.

„I would trade all of my technology for an afternoon with Socrates.“ –Steve Jobs