Nikola Tesla – ono što niste znali o njemu

Nikola Tesla – ono što niste znali o njemu

Čitanje književnih dijela

Kao student, Tesla je stalno bio u bibliotekama, tražeći razne knjige i tako obogaćivao svoje znanje. Bio je istrajan u čitanju svakog djela koje uzme pod ruku. Međutim, događalo se da ga neke knjige jednostavno nisu zanimale nakon dvadesetak pročitanih stranica, ali nikada nije odustajao od čitanja tog djela. Jednog dana počeo je da čita djela francuskog pisca Voltera. Kada je vidio da ih ima zaista mnogo, ostao je zaprepašten. Prema njegovim riječima, ovaj francuski pisac napisao je stotine knjiga ispijajući dnevno po sedamdeset i dvije šoljice crne kahve. Kako je navikao da svaki posao izvede do kraja, Tesla je odlučio da pročita sva njegova djela, u čemu je na kraju uspio. Zanimljiva je Teslina izjava, koju je dao nekoliko godina kasnije: “Učio sam tuce jezika,proučavao literature i umjetnost i proveo svoje najbolje godine u bibliotekama čitajući sve što bi mi došlo pod ruku i osjetio sam da sam uzalud trošio vrijeme, ali ubrzo sam shvatio da je to bilo najbolje što sam ikada učinio.”

Ljubav prema pticama

Kraj gdje je odrastao nastanjivao je veliki broj ptica, koje su Tesli bile dragi prijatelji. Volio je posmatrati ptice i slušati njihovo cvrkutanje. Kod svoje kuće, gajio je golubove. Svakog dana im je donosio granu i toliko ih pripitomio da su mu slijetali na ramena i jeli hranu iz ruke. Ponekad je zajedno s prijateljima nalazio mladunčad kako bi ih odgajao i puštao u prirodu kada odrastu. Teslina ljubav prema pticama nije prestajala kroz cijeli život. Ko odrastao čovjek, radeći neumorno do kasnih noćnih sati, prije spavanja bi otišao malo da prošeta kako bi hranio golubove i ostale ptice koje bi im se pridružile. Tesla je usitinu volio ptice, te ukoliko bi neku našao bolesnu, nosio bi ju sa sobom u stan da se ogreje i oporavi. Ljubav prema pticama pratila ga je cijeli život.

Smisao za humor

Jedno kraće vrijeme Tesla je radio u Centralnom telefonskom birou u Budimpešti. U početku je radio kao crtač. ali je ubrzo pokazao svoje inovatorske sposobnosti, pa je unaprijedio neke aparate i usavršio telefonsko pojačalo. Njegove sposobnosti primjetio je Ferenc Puskas, rukovodilac odjela biroa u kojem je radio Tesla. Zbog toga mu je preporučio da se zaposli u Parizu u kompaniji čiji je vlasnik bio Thomas Edison. Tesla je taj prijedlog prihvatio i otišao u Pariz. “Nekoliko dana nakon dolaska u Pariz lutao sam ulicama posve zbunjen novim prizorima. Bilo je mnogo neodoljivih i privlačnih stvari, tako da sam zaradu nažalost potrošio čim sam je primio”, pisao je Puskasu. Kada su se jednom priliko sreli, na pitanje kako mu je u Parizu, Tesla je odgovorio: “Najteže je posljednjih 29 dana u mjesecu”. Tesla je i u mnogim drugim prilikama umio da se našali. Ulogu u razvoju radija imao je i Guglielmo Marconi, za kojeg je jednom upitani Tesla odgovorio: “Pustite Marconija, dobar je on momak. U svom radu koristi najmanje 16 mojih patenata.” Šala ili ne, Marconi je uistinu koristio Tesline patente, pa je zbog toga Vrhovni sud u Americi Marconijeve zasluge za izum radija pripisao Nikoli Tesli.

Zašto se nije ženio?

Ovaj podatak vjerovatno velika većina zna: Nikola Tesla se nije ženio. Štaviše, nijedna žena osim njegove majke i setara nije imala ni najmanji udio u njegovom životu. Kada ga je jednom jedan novinar upitao zašto je to tako, njegov odgovor, prema objavljenom intervjuu, glasio je ovako: "Naumio sam da sav svoj život posvetim radu, i iz tog razloga odrekao sam se ljubavi i društva dobre žene; a i više od toga. Mislim da književnik ili muzičar treba da se ožene. Oni tako dobivaju nadahnuće koje ih vodi većem uspehu. Ali pronalazač ima tako žestoku narav, sa toliko divlje, strašne osobenosti, da bi morao sve da napusti i da se tako odrekne svoje izabrane oblasti rada da bi se posvetio ženi. A i šteta je što je tako; ponekad se osjećamo tako usamljenim. U mojim studentskim danima upoznao sam šta znači provesti četrdeset i osam sati bez prekida za kartaškim stolom, doživljavajući pritom vrlo jaku emociju, onu o kojoj mnogi misle da je najjača za koju se zna, ali ona je mlaka i bljutava upoređena sa onim uzvišenim trenutkom kada vidite da vaš dugotrajni trud donosi plod u vidu nekog uspjelog ogleda koji potvrđuje vaše teorije..."

Teslina vizija budućnosti

Da je Tesla živio još jedan život, ko zna kakav bi svijet bio danas. Radi se uistinu o jednom od najvećim, ako ne i najvećem inovatoru svih vremena. Tesla je bio daleko ispred svog vremena, a to potvrđuje i njegova sljedeća izjava, u kojoj priča o tome kako bi budćnost mogla da izgleda. I uistinu, veliki dio njegovog “proročanstva” se i ostvario. Danas, elektrotehnika je svuda oko nas i čini veoma bitan element našeg života, htjeli mi to ili ne. Tesla je znao da će budućnost biti ovakva kakva jeste, iako još uvijek nije dovršena njegova ideja o bežičnom prijenosu energije. Citiramo izjavu Nikole Tesle:

“Praktična primjena revolucionarnih načela bežičnog umijeća tek je počela. Ono što će u budućnosti biti postignuto teško je i shvatiti.

Pažnju svijeta privukao je i zadržao bežični telegraf, a to je tek vrlo primitivno korištenja te vještine. Do sad su korišteni samo električni talasi, koje je vrlo brzo oslabio njihov prolaz kroz zrak. Moguće je, međutim, prenijeti električnu energiju ogromne jačine tisućama milja, bez gubitaka. To nije nikakva teorija, već istina dokazana brojnim eksperimentima u praksi. Uskoro će biti moguće prenositi bežične poruke širom svijeta toliko jednostavno da će svaki pojedinac moći nositi vlastiti aparat i njime rukovati. Bežični prijenos struje preko oceana, na primjer, očito otvara cijelu novu eru u razvoju mehanike.

Uskoro će biti moguće, na primjer, da poslovni čovjek u New Yorku diktira upute koje će se istog trena otipkane pojaviti u Londonu ili negdje drugo. Moći će sjedeći za svojim stolom razgovarati s bilo kojim telefonskim pretplatnikom u svijetu. Bit će potrebno samo nositi instrument pristupačne cijene ne veći od sata, koji će svojem nositelju omogućiti da čuje bilo gdje na moru ili kopnu na udaljenosti od tisuća milja. Moći će se slušati ili slati govor ili muzika u najudaljenije krajeve svijeta. Milionima takvih instrumenata moći će se upravljati iz jedne jedine stanice. Tako će biti krajnje jednostavno najudaljenije krajeve svijeta održavati u međusobnom kontaktu. Pjesma nekog velikog pjevača, propovijed velikog proroka, predavanje naučnika tako će moći biti preneseni publici  širom svijeta.

Još bitniji od toga, međutim, bit će prijenos struje bez žica na velike udaljenosti. Radio sam pokuse s modelom broda koji pokreće električna energija prenesena bez žica i rezultati su zapanjujući. Moguće je, ustanovio sam, u potpunosti kontrolisati kretanje broda iz središnje stanice bez električnih veza bilo kakve vrste. Ono što je učinjeno s malenim brodom na maloj površini vode na kraju će biti učinjeno i s najvećim parobrodima na bilo kojoj udaljenosti od kopna. Drugim riječima, prekooceanski brod može preko Atlanskog oceana velikom brzinom pokretati energija usmjerena iz bežične stanica na obali. Možemo s čvrstim uvjerenjem očekivati da će za nekoliko godina mnoga čuda o kojima ni ne sanjamo postati svakodnevica.”

---