Prorok iz Omahe: Warren Buffett

Prorok iz Omahe: Warren Buffett

Buffet je izuzetan čovjek, legendarni investitor sa jasno definisanim moralnim kompasom.

Biznismen i investitor, Warren Edward Buffett je rođen 30. Augusta 1930, u Omahi, Nebraska.

Buffett je demostrirao smisao za finansijske i poslovne stvari još kao dijete. Prijatelji i saradnici kažu da je kao dječak bio matematičko čudo, i bio je u stanju da sabira velike brojeva u glavi - talent koji i danas, kao 79-godišnjak koristi da bi impresionirao prijatelje i poslovne saradnike.

Sa 11 godina godina je prvi put investirao u dionice; kupio je tri po cijeni od $38 po dionici. Ubrzo im vrijednost pada na $27, al ih Buffet zadržaje sve dok nisu dosegle $40. Prodaje ih i zarađuje mali profit, ali žali za tom odlukom, jer iste dionice kasnije rastu do $200. Kasnije ovo iskustvo naziva prvom lekcijom o strpljenju u investiranju. Sa 13 godina, vodi svoj prvi vlastiti biznis, dostavlja novine i prodaje vlastite tikete za klađenje na utrke konja.

U srednjoj školi nastavlja istim stopama i pokazuje sjajan osjećaj za biznis; kupuje korišteni fliper aparat za $25, i zajedno sa prijateljem ga instalira u lokalnu radnju. Od profita kupuje još dva aparata, solidno zaradi i na kraju proda sve za $1200.

Sa 16 goina pohađa biznis studija na Pennsylvania Univerzitetu, ostaje tu dvije godine, nakon čega seli na Nebraska Univerzitet, završava studij i kreće dalje, sa zarađenih $10.000 od raznih  poslova.

Nastavlja napredni studij na Columbia Univerzitetu, i nedugo nakon završetka, osniva firmu Buffett Partnership sa sjedištem u Omahi.  Uspjesi u investiranju, posebno u kupnji podcjenjenih kompanija čije dionice kratko nakon kupovine počinju rasti, ga čine ekstremno bogatim i obezbjeđuju mu nadimak „Prorok iz Omahe.“

Buffett je jedan od najuspješnijih ulagača koje je  svijet ikada vidio. Prema podacima časopisa Forbes, njegovo bogatstvo na početku 2011. iznosilo je $47 milijardi, i po toj listi treći je najbogatiji čovjek na svijetu.

Skromni život

Uprkos ogromnom bogatsvu, i dalje živi u maloj kući sa tri spavaće sobi, kući koju je kupio prije 50 godina, i za koju kaže da ima sve što mu je potrebno.  Sam vozi auto, nema vozača niti obezbjeđenje koje ga prati. Nikada ne putuje privatnim avionom (iako posjeduje najveću aviokompaniju na svijetu). Warren Buffett ne nosi mobitel, niti ima računar na radnom stolu.

Mlade savjetuje da bježe od kreditnih kartice i bankovih zajmova, i da ulažu u sebe, i da žive što je moguće jednostavnije.  „Najsretniji ljudi ne moraju imati najbolje od svega. Oni jednostavno cijene ono što nađu na svom putu.“

Bill Gates

Kada su se prije 8 godina prvi put sastali, Bill Gates nije mislio da ima išta zajedničko sa Warrenom Buffetom. Zakazao je sastanak u trajanju od svega pola sata. Ali kada ga je Gates upoznao, sastanak je trajao čitavih 10 sati.

Gates Buffetta ističe kao istinskog filantropa, posebno kada u junu 2006. godine objavljuje da će većinu svog bogatstva dati u dobrotvorne svrhe, dajući 85% od tog Fondaciji Billa i Melinde Gates. Ta donacija postaje najveća dobrotvorna donacija u historiji Sjedinjenih Američkih Država.