Izračunata 10 trilionita cifra broja Pi

Izračunata 10 trilionita cifra broja Pi

Shigeru Kondo, uz pomoć prijatelja, je uspio izračunati 10 trilionitu cifra broja Pi; na kućnom računaru.

Pi,  matematička konstanta koja opisuje odnos između obima kruga i njegovog prečnika, se uobičajeno piše zaokruženo na samo dvije decimale, 3,14.

Vjeruje se da ju je prvi opisao Arhimed u 3.stoljeću p.n.e., i od tada se koristi u velikom mnoštvu matematičkih izraza.

Ali, pošto je Pi iracionalan broj, njegova vrijednost se ne može napisati u vidu razlomka, te njegov decimalni zapis ima beskonačno mnogo znamenki koje se nikad ne ponavljaju.

Shigeru Kondo je proveo skoro godinu dana u pronalaženju 10 trilionite cifre, i naravno sve one između 5 i 10 trilionite, pošto je upravo on bio taj koji je prošle godine izračunao 5 trilionitu cifru.

Pronalaženje ove znamenke zahtijeva jako mnogo kalkulacija (koristeći softver  napravljen od strane njegovog prijatelja Aleksandra Jia (Alexander Yee)), tako da je Kondo bio primoran proširiti, blago rečeno, slobodni prostor na sopstvenom hard disku. Da budemo tačni, bilo je potrebno 48 terabajta. Računarski proračuni su bili takvog intenziteta da je prosječna temperatura sobe dostigla 40 °C.

Također, nije bilo jednostavno računar držati upaljenim mjesecima po 24 sata dnevno, uzimajući u obzir mogućnost gubitka napajanja uslijed zemljotresa. I naravno, tu je  mjesečni račun za struju u iznosu od $400, uslijed ogromne količine memorije potrebne za skladištenje podataka.

Upornost se na kraju isplatila. 10 trilionita cifra broja Pi je 5.

reference: www.physorg.com