Nula: Putovanje kroz matematiku

Nula: Putovanje kroz matematiku

Nakon popularne “Papagajeve teoreme” od francuskog pisca Denis Guedj-a na tržište stiže još jedno istorijsko-matematičko putovanje, roman “Nula”.

Ovaj istorijski roman o stvaranju moderne matematike pokriva pet hiljada godina ljudske civilizacije. Radnja počinje zbivanjima u ratnom Iraku 2003. godine, a glavna junakinja je Aemer, to jest njena inkarnacija u pet različitih vremena.  U današnjem vremenu ona je arheolog u Iraku, a u prošlosti sveštenica boginje ljubavi, prostitutka, čitačica snova, kradljivica i robinja. Njenih pet života, prepunih napetih životnih scena, kreću se kroz prostor Mesopotamije, Uruka, Ura, Vavilona, Bagdada i Iraka.

Denis Guedj, francuski autor rođen 1940. u Alžiru, po obrazovanju matematičar, bio je naučnik, profesor istorije nauke i epistemologije. Autor je čuvenog međunarodnog hit romana o istoriji i geografiji matematike – “Papagajeva teorema”.  “I u ovom romanu o stvaranju nule još jednom je pronašao koliko književne toliko i precizne riječi za matematičke i životne brojeve”, navode iz Geopoetike.

Iskreno, čekamo prvu priliku da se bacimo na čitanje knjige pa da vam prenesemo detaljnije utiske. Do tada čeka vas “Papagajeva teorema”

Add Comment RegisterOstavi komentar

*