Nula: Putovanje kroz matematiku

Nula: Putovanje kroz matematiku

Nakon popularne “Papagajeve teoreme” od francuskog pisca Denis Guedj-a na tržište stiže još jedno istorijsko-matematičko putovanje, roman “Nula”.

Ovaj istorijski roman o stvaranju moderne matematike pokriva pet hiljada godina ljudske civilizacije. Radnja počinje zbivanjima u ratnom Iraku 2003. godine, a glavna junakinja je Aemer, to jest njena inkarnacija u pet različitih vremena.  U današnjem vremenu ona je arheolog u Iraku, a u prošlosti sveštenica boginje ljubavi, prostitutka, čitačica snova, kradljivica i robinja. Njenih pet života, prepunih napetih životnih scena, kreću se kroz prostor Mesopotamije, Uruka, Ura, Vavilona, Bagdada i Iraka.

Denis Guedj, francuski autor rođen 1940. u Alžiru, po obrazovanju matematičar, bio je naučnik, profesor istorije nauke i epistemologije. Autor je čuvenog međunarodnog hit romana o istoriji i geografiji matematike – “Papagajeva teorema”.  “I u ovom romanu o stvaranju nule još jednom je pronašao koliko književne toliko i precizne riječi za matematičke i životne brojeve”, navode iz Geopoetike.

Iskreno, čekamo prvu priliku da se bacimo na čitanje knjige pa da vam prenesemo detaljnije utiske. Do tada čeka vas "Papagajeva teorema"

---