20.000 inficiranih HIV-om u Srbiji

20.000 inficiranih HIV-om u Srbiji

Virusom HIV-a u Srbiji je inficirano oko 20.000 ljudi, ali uprkos tome još ne postoji dovoljna svijest o značaju testiranja na tu bolest, rečeno je jučer prilikom predstavljanja programa 13. Evropske konferencije o HIV-u, koja se održava u Beogradu.

Na konferenciji u Centru "Sava", koja se prvi put održava u zemlji koja nije članica Evropske unije, okupilo se oko 3.000 učesnika, iz gotovo svih zemalja svijeta.

Regionalni naučni predsjedavajući dr Đorđe Jevtović je ocijenio da liječenje zaraženih HIV-om u Srbiji trenutno nije prioritet, i izrazio očekivanje da će konferencija uticati na vlasti da posvete više pažnje liječenju i rješavanju problema oboljelih od AIDS-a.

Prema njegovim riječima, HIV virusom u Srbiji je inficirano oko 20.000 građana, a lokalna kopredsjedavajuća dr Gordana Dragović je rekla da je Srbija među zemljama u kojima se mali broj građana odlučuje na testiranje.

Pored značaja podizanja nivoa svijesti o preventivi, Dragovićeva je naglasila i značaj uvođenja novih lijekova u proces liječenja koji za sada nisu u Srbiji dostupni, dodavši da u tome očekuje podršku resornog ministarstva i vlasti.

Dr Peter Reiss iz Holandije je naveo da će na konferenciji, koja traje do subote, 15. oktobra, biti riječi o dosadašnjim dostignućima u liječenju AIDS-a tretmanima, testiranjima i o eventualnim komplikacijama i naglasio da će posebna pažnja biti posvećena naporima da se pronađe lijek za tu bolest ali i značajnim dostignućima postignutim na tom planu.

---

b92