20% Amerikanaca ima oštećen sluh

20% Amerikanaca ima oštećen sluh

Svaki peti Amerikanac stariji od 12 godina ima oštećenje sluha bar jednog uha, koje je dovoljno ozbiljno da ometa svakodnevnu komunikaciju, upozorili su američki stručnjaci s Univerziteta Johns Hopkins.

Do ovog zaključka oni su došli na osnovu rezultata Nacionalne studije zdravlja i ishrane Amerikanaca, koja prati zdravlje nacije još od 1971. godine, kao i rezultata 7.000 testiranja sluha obavljenih širom SAD između 2001. i 2008. godine, izvještava AFP.

Do sad nije bilo preciznije procjene oštećenja sluha na cijeloj teritoriji SAD. Prema raznim grubim procjenama, trebalo je da među Amerikancima bude 21 do 29 miliona onih s oštećenim sluhom. Ovo istraživanje, međutim, ukazuje da ih ima znatno više. Oštećenje sluha na jednom uhu ima čak 48 miliona Amerikanaca starijih od 12 godina, što je 20,3 posto građana SAD, dok 30 miliona ima oštećenje sluha na oba uha, što je 12,7 posto stanovništva. Pod oštećenjem sluha se, na osnovu mjerila Svjetske zdravstvene organizacije, podrazumjeva nemogućnost da se čuje govor snage 25 decibela ili još tiši. U principu gubitak sluha postaje učestaliji sa starenjem, s tim što od njega više pate muškarci nego žene i više pripadnici bijele nego crne rase. Stručnjaci nisu sigurni zašto je to tako, ali ukazuju da bi trebalo ispitati eventualni potencijalni zaštitni efekat na sluh ženskog hormona estrogena i kožnog pigmenta melanina. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu 278 miliona ljudi pati od umjerenog ili znatnog oštećenja sluha, što je pet posto globalne populacije. Ovaj poremećaj može da bude posljedica različitih faktora - zaraznih bolesti, buke, povreda ili prosto starenja. Oko polovine slučajeva oštećenja sluha može da se spriječi mjerama prevencije ili ranom dijagnozom, ističu u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

---

b92