Alarmantno širenje tuberkuloze

Alarmantno širenje tuberkuloze

Mapa zastupljenosti tuberkuloze prema zemljama

Svjetska zdravstvena organizacija ( WHO)  apelovala je danas na zapadnoevropske zemlje da budno prate slučajeve tuberkuloze otporne na lijekove, s obzirom na izglede alarmantnog rasta njihove brojnosti u tom regionu.

WHO je izrazila nadu da bi njen objavljeni akcioni plan mogao da pomogne da se ne ostvari prognoza o 263000 slučajeva na više lijekova rezistentnu tuberkulozu (MDR-TB) i još smrtonosnije tuberkuloze ekstenzivno otporne na lijekove (XDR-TB) između 2011. i 2015. godine, prenosi AFP.

Svake godine se u zapadnoevropskim zemljama registruje više od 80000 novih slučajeva tuberkuloze, pri čemu je London najviše pogođen grad, sa 3500 novih slučajeva godišnje. Gotovo 12% novootkrivenih bolesnika ima MDR formu bolesti. Predviđa se da će polovina njih umrijeti jer nema dovoljno jakih lijekova da izliječi ovaj oblik tuberkuloze, niti će ih biti na raspolaganju prije 2013. godine. MDR-TB i XDR-TB su znatno kompleksnije i skuplje za liječenje od obične tuberkuloze i povećavaju opasnost da se širenje ove zarazne bolesti u svijetu značajno ubrza, naročito u siromašnijim sredinama. Povećana imigracija iz zaraženih područja je doprinela povećanju broja oboljelih od tuberkuloze u Evropi, pri čemu ni starosjedioci nisu pošteđeni. "Svako od nas može biti izložen ovoj bolesti i zaražen", izjavio je Ogtaj Gozalov iz evropske kancelarije SZO. U Londonu je u poslednje vrijeme dobre rezultate postigla mobilna rentgenska jedinica, koja obilazi lokacije na kojima postoji povećani rizik od infekcije tuberkulozom - ustanove za lečenje narkomana, hostele i centre za beskućnike - i testira pojedince na dobrovoljnoj bazi.

---

Referenca: WHO B92