Danas je Svjetski dan osteoporoze

Danas je Svjetski dan osteoporoze

Svjetski dan borbe protiv osteoporoze, 20. oktobar, biće obilježen različitim akcijama u cijelom regionu.

Stručnjaci upozoravaju da je ovo oboljenje uslovljeno genetskim naslijeđem u 80% slučajeva i da je neophodno voditi računa o fizičkoj aktivnosti i adekvatnoj ishrani obogaćenoj vitaminima kako bi se bolest spriječila.

Ljekari upozoravaju da je za zdrave kosti potrebna pravilna ishrana i bavljenje sportom, a neodgovornost prema sopstvenom tijelu u mladosti utiče na stanje kostiju i povećava rizik oboljevanja od osteoporoze u drugoj polovini života.  Ova bolest je najčešća kod žena u postmenopauzi, ali se javlja i kod starijih muškaraca.  Budući da je ustanovljeno da je osteoporoza uslovljena genetskim naslijeđem u 80% slučajeva, mlađe generacije mogu da znaju na vrijeme da li imaju predispozicije za osteoporozu. Koštana masa se formira u prvih 20 godina života, a ovo oboljenje nastaje u zrelom dobu, zbog ubrzanog gubitka koštanog tkiva, pokazala su brojna istraživanja.

Da bi se smanjio rizik od nastanka osteoporoze važna je fizička aktivnost, odnosno svakodnevne vježbe za održavanje dobre forme, pješačenje, šetnja, bavljenje sportom i vježbe istezanja mišića. Također je neophodan dovoljan unos kalcijuma i proteina, kao i unos dovoljne količine vitamina D.

Kostima štete loše životne navike među kojima su fizička neaktivnost i sjedeći stil života, nedovoljno sunošenje kalcijuma i vitamina D, neuhranjenost i naglo gubljenje telesne mase koje prouzrokuje slabljenje kostiju, cigarete koje dovode do slabljenja kostiju u starijem dobu, prekomjeran unos alkohola i rigorozne dijete kod aktivnih mladih sportista.

---

b92